TY - JOUR AU - Veresné Bálint, Márta AU - Lichthammer, Adrienn AU - Csajbókné Csobod, Éva TI - A Dysphagia diétája JF - MAGYAR BELORVOSI ARCHIVUM J2 - MBA VL - 77 PY - 2024 IS - 2 SP - 107 EP - 109 PG - 3 SN - 0133-5464 DO - 10.59063/mba.2024.77.2.8 UR - https://m2.mtmt.hu/api/publication/34853419 ID - 34853419 AB - Dysphagia esetén a módosított textúrájú étrend támogatja a biztonságos nyelést, és fontos terápiás tényező. Az ételek és italok sűrítéshez módosított étkezési keményítő vagy xantán gumi alapú készítmények állnak rendelkezésre. A diéta célja a fehérje-energia malnutríció és a dehidráció mérséklése vagy elkerülése, amelyhez szükség lehet speciális gyógyászati célra szánt élelmiszerek étrendbe iktatására is. Az étrend gyakorlati megvalósításához az „International Dysphagia Diet Standardisation Initiative” a jelenlegi bizonyítékokat felhasználva egy 0-7 szintet tartalmazó keretrendszert hozott létre, amely minden gondozási környezetben, kultúrában, életkorban alkalmazható. Segítségével bármely élelmiszer egyszerű tesztelése és a szintekbe sorolása megvalósítható. Tesztelésre áramlási, villacsepegési, villanyomás, kanál billentési és ujjtesztet alkalmaznak. A dietetikus hasznos segítő a terápiás munkában. Az ételek tesztelésének segítése, a beteg és a hozzátartató oktatása, a beteg állapotának követése, tápláltági állapotának, tápanyag-beviteli értékeinek gyakori elemzése, étrend-kiegészítők, „tápszerek” ajánlása tartozik a feladatai közé. LA - Hungarian DB - MTMT ER - TY - JOUR AU - Molnár, Andrea AU - Kovács, Andrea AU - Pálfi, Erzsébet TI - Klinikai táplálás Dysphagia esetén JF - MAGYAR BELORVOSI ARCHIVUM J2 - MBA VL - 77 PY - 2024 IS - 2 SP - 95 EP - 100 PG - 6 SN - 0133-5464 DO - 10.59063/mba.2024.77.2.5 UR - https://m2.mtmt.hu/api/publication/34853159 ID - 34853159 AB - A klinikumban a dysphagiás betegek a kiváltó kóroktól, a tápláltsági állapottól és a nyelési nehezítettség súlyosságától függően különböző stratégiájú klinikai táplálásban részesülnek. A kitűzött cél a tápláltsági állapot javítása a nyelési funkciók támogatásával vagy a biztonságos szondatáplálással. A szövődmények/mellékhatások megelőzése szempontjából három időszak kritikus: a táplálásfelépítés, az intézményből történő hazabocsátás és a leszoktatás. LA - Hungarian DB - MTMT ER - TY - JOUR AU - Belák, Barbara AU - Mokánszki, Béla AU - Ács, Ferenc AU - Horváth, Zsolt AU - Pálfi, Erzsébet AU - Molnár, Andrea TI - Dysphagia előfordulása és táplálásterápiája a fej-nyak daganatos betegeknél JF - MAGYAR BELORVOSI ARCHIVUM J2 - MBA VL - 77 PY - 2024 IS - 2 SP - 83 EP - 86 PG - 4 SN - 0133-5464 DO - 10.59063/mba.2024.77.2.3 UR - https://m2.mtmt.hu/api/publication/34853125 ID - 34853125 AB - A fej-nyak területéről kiinduló daganatok a táplálkozást, ezzel együtt a testtömeg és a testösszetétel változását nagymértékben befolyásolják, kóros tápláltsági állapothoz vezetnek. A daganatos betegségek létrejöttében az egyéni biológiai tényezők, a környezet és az életmód játszanak fő szerepet. Kulcsfontosságú a fej-nyak területi daganatok minél korábbi felismerése, tekintettel a táplálkozást negatívan befolyásoló hatásukra is. A malnutríció, a tápanyagellátottság zavara a tervezett onkológiai kezelés hatékonyságát negatívan befolyásolja. Az oropharyngealis dysphagia gyakran együtt jár ezzel a daganattípussal, amely hozzájárul a testtömegvesztéshez, illetve a kóros testösszetétel és tápláltsági állapot kialakulásához. Az onkológiai kezelések következtében is kialakulhatnak rövid-, és hosszú távú, a táplálkozást negatívan befolyásoló hatások, amelyek kiegészítő táplálásterápia bevezetését teszik szükségessé. A betegség felfedezésekor felismert táplálkozási zavarok, köztük a dysphagia és az ennek következtében kialakult kóros testösszetétel és tápláltsági állapot felmérését követően elkezdett, majd az onkológiai kezelés alatt és a gondozás során is folytatott táplálásterápiának meghatározó szerepe van a túlélésben. LA - Hungarian DB - MTMT ER - TY - JOUR AU - Pálfi, Erzsébet TI - Szélsőséges diéták térhódítása JF - GYERMEKGYÓGYÁSZAT J2 - GYERMEKGYÓGYÁSZAT VL - 75 PY - 2024 IS - 2 SP - 94 EP - 98 PG - 5 SN - 0017-5900 UR - https://m2.mtmt.hu/api/publication/34781421 ID - 34781421 LA - Hungarian DB - MTMT ER - TY - JOUR AU - Molnár, Andrea AU - Pálfi, Erzsébet AU - Belák, Barbara AU - Blasszauer, Célia AU - Reibl, Dániel AU - Lövey, József TI - Positive correlation between persistence of medical nutrition therapy and overall survival in patients with head and neck cancer JF - PATHOLOGY AND ONCOLOGY RESEARCH J2 - PATHOL ONCOL RES VL - 30 PY - 2024 PG - 10 SN - 1219-4956 DO - 10.3389/pore.2024.1611664 UR - https://m2.mtmt.hu/api/publication/34744616 ID - 34744616 N1 - Health Sciences Division, Doctoral School of Semmelweis University, Budapest, Hungary Scientific Committee, National Association of Hungarian Dietitians, Budapest, Hungary Danone Hungary Kft., Budapest, Hungary Department of Dietetics and Nutritional Sciences, Semmelweis University, Budapest, Hungary Bacs-Kiskun County Hospital, Kecskemet, Hungary MedicalScan Kft., Budapest, Hungary National Tumour Biology Laboratory, National Institute of Oncology, Budapest, Hungary Department of Oncology, Semmelweis University, Budapest, Hungary Export Date: 19 April 2024 CODEN: POREF Correspondence Address: Molnár, A.; Health Sciences Division, Hungary; email: dr.molnarandrea.rd@gmail.com AB - Background: Several factors can affect overall survival of head and neck cancer (HNC) patients, including characteristics of the cancer disease and response to treatments. However, patients’ nutritional status and the effectiveness of medical nutrition therapy (MNT) can also impact overall survival. The primary goal of our research was to collect real-life data on the use of MNT in HNC patients and to specifically investigate the correlation between survival and the duration of uninterrupted (persistent) nutrition. LA - English DB - MTMT ER - TY - JOUR AU - Juhász, Anna Evelin AU - Stubnya, Márton Péter AU - Teutsch, Brigitta AU - Gede, Noémi AU - Hegyi, Péter AU - Nyirády, Péter AU - Bánhidy, Ferenc AU - Ács, Nándor AU - Juhász, Réka TI - Ranking the dietary interventions by their effectiveness in the management of polycystic ovary syndrome : a systematic review and network meta-analysis JF - REPRODUCTIVE HEALTH J2 - REPROD HEALTH VL - 21 PY - 2024 IS - 1 PG - 12 SN - 1742-4755 DO - 10.1186/s12978-024-01758-5 UR - https://m2.mtmt.hu/api/publication/34680511 ID - 34680511 N1 - Funding Agency and Grant Number: Semmelweis University; New National Excellence Program of the Ministry for Innovation and Technology [BT-UNKP-22-3-I-PTE-169] Funding text: Open access funding provided by Semmelweis University. Funding was provided by the UNKP-22-3 New National Excellence Program of the Ministry for Innovation and Technology from the source of the National Research, Development and Innovation Fund (to BT-UNKP-22-3-I-PTE-1693). The funding provider had no role in study design, data collection, data analysis, data interpretation, or the writing of the report. AB - Polycystic ovary syndrome (PCOS) is a common condition in women, characterised by reproductive and metabolic dysfunction. While dietary approaches have been evaluated as a first-line treatment for patients with PCOS, there is limited evidence to support preference for a specific dietary composition. This systematic review and network meta-analysis was performed with the objective of comparing different dietary interventions in terms of positive impact. Metformin, the currently preferred treatment, was also compared.The latest systematic search was performed on the 20th of March, 2023. Eligible randomised controlled trials (RCTs) included patients with PCOS and compared the dietary approach with another intervention or a standard diet. Outcomes were expressed via anthropometric measurements and hormonal, glycemic, and lipid levels. The Bayesian method was used to perform a network meta-analysis and to calculate the surface under the cumulative ranking curve (SUCRA) values in order to rank the dietary interventions. The overall quality of the evidence was assessed using the Grading of Recommendations Assessment, Development, and Evaluation system.19 RCTs were identified, comprising data from 727 patients who were variously treated with 10 types of dietary interventions and metformin. The Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH) diet was the most effective in reducing Homeostatic Model Assessment of Insulin Resistance (SUCRA 92.33%), fasting blood glucose (SUCRA 85.92%), fasting insulin level (SUCRA 79.73%) and triglyceride level (SUCRA 82.07%). For body mass index (BMI), the most effective intervention was the low-calorie diet (SUCRA 84.59%). For weight loss, the low-calorie diet with metformin (SUCRA 74.38%) was the most effective intervention. Metformin produced the greatest reductions in low-density lipoprotein cholesterol (SUCRA 78.08%) and total testosterone levels (SUCRA 71.28%). The low-carb diet was the most effective intervention for reducing cholesterol levels (SUCRA 69.68%), while the normal diet (SUCRA 65.69%) ranked first for increasing high-density lipoprotein cholesterol levels.Dietary interventions vary in their effects on metabolic parameters in women with PCOS. Based on our results, the DASH diet is the most effective dietary intervention for treating PCOS. Registration PROSPERO ID CRD42021282984. LA - English DB - MTMT ER - TY - JOUR AU - Ábel, Tatjána Katalin TI - Diabeteses nők cardiovascularis kockázata JF - LEGE ARTIS MEDICINAE J2 - LEGE ART MED VL - 34 PY - 2024 IS - 1-2 SP - 33 EP - 38 PG - 6 SN - 0866-4811 DO - 10.33616/lam.34.0033 UR - https://m2.mtmt.hu/api/publication/34679420 ID - 34679420 LA - Hungarian DB - MTMT ER - TY - JOUR AU - Erdélyi, Aliz AU - Pálfi, Erzsébet AU - Tűű, László AU - Nas, Katalin AU - Szűcs, Zsuzsanna AU - Török, Marianna AU - Jakab, Attila AU - Várbíró, Szabolcs TI - The Importance of Nutrition in Menopause and Perimenopause—A Review JF - NUTRIENTS J2 - NUTRIENTS VL - 16 PY - 2024 IS - 1 PG - 21 SN - 2072-6643 DO - 10.3390/nu16010027 UR - https://m2.mtmt.hu/api/publication/34448519 ID - 34448519 N1 - Erdelyi and Palfi authors contributed equally to this work. AB - Menopause is associated with an increased prevalence of obesity, metabolic syndrome, cardiovascular diseases, and osteoporosis. These diseases and unfavorable laboratory values, which are characteristic of this period in women, can be significantly improved by eliminating and reducing dietary risk factors. Changing dietary habits during perimenopause is most effectively achieved through nutrition counseling and intervention. To reduce the risk factors of all these diseases, and in the case of an already existing disease, dietary therapy led by a dietitian should be an integral part of the treatment. The following review summarizes the recommendations for a balanced diet and fluid intake, the dietary prevention of cardiovascular diseases, the role of sleep, and the key preventive nutrients in menopause, such as vitamin D, calcium, vitamin C, B vitamins, and protein intake. In summary, during the period of perimenopause and menopause, many lifestyle factors can reduce the risk of developing all the diseases (cardiovascular disease, insulin resistance, type 2 diabetes mellitus, osteoporosis, and tumors) and symptoms characteristic of this period. LA - English DB - MTMT ER - TY - JOUR AU - Aouadi, Balkis AU - Laryea, Damian AU - Aguinaga Bósquez, Juan Pablo AU - Majadi, Mariem AU - Kertész, István AU - Bodor, Zsanett AU - Zinia Zaukuu, John-Lewis AU - Kovács, Zoltán TI - Aquaphotomics based screening of tomato powder extracts reveals susceptibility to bulking and coloring agents JF - FOOD CONTROL J2 - FOOD CONTROL VL - 157 PY - 2024 PG - 10 SN - 0956-7135 DO - 10.1016/j.foodcont.2023.110163 UR - https://m2.mtmt.hu/api/publication/34224104 ID - 34224104 LA - English DB - MTMT ER - TY - CHAP AU - Éliás, Anna Júlia AU - Bodor, Zsanett AU - Benedek, Csilla ED - Goyal, Megh R. ED - Nath, Arijit ED - Kovács, Zoltán TI - Xanthohumol from Hop (Humulus lupulus L.) T2 - Sustainable and Functional Foods from Plants PB - Apple Academic Press CY - Palm Bay (FL) SN - 9781774914540 T3 - Innovations in Agricultural and Biological Engineering PY - 2024 UR - https://m2.mtmt.hu/api/publication/33735339 ID - 33735339 LA - English DB - MTMT ER -