TY - CHAP AU - Matkovits, Anna AU - Fodor, Marietta AU - Jókainé Szatura, Zsuzsa ED - Fodor, Marietta ED - Bodor-Pesti, Péter ED - Deák, Tamás TI - Pleurotus ostreatus gomba fajtajelöltek polifenol összetételének vizsgálata UHPLC-ESI-MS/MS technikával T2 - A 2023. évi Lippay János – Ormos Imre – Vas Károly (LOV) Tudományos Ülésszak tanulmányai [Proceedings of János Lippay – Imre Ormos – Károly Vas (LOV) Scientific Meeting, 2023] PB - Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Budai Campus CY - Budapest SN - 9786150202518 PY - 2024 SP - 227 UR - https://m2.mtmt.hu/api/publication/34822355 ID - 34822355 LA - Hungarian DB - MTMT ER - TY - CHAP AU - Fodor, Marietta AU - Matkovits, Anna AU - Jókainé Szatura, Zsuzsa AU - Benes, Eszter Luca ED - Fodor, Marietta ED - Bodor-Pesti, Péter ED - Deák, Tamás TI - A közeli infravörös spektroszkópia szerepe az élelmiszer- és kertészettudományban Mi történt az elmúlt 15 évben a NIR laborban? T2 - A 2023. évi Lippay János – Ormos Imre – Vas Károly (LOV) Tudományos Ülésszak tanulmányai [Proceedings of János Lippay – Imre Ormos – Károly Vas (LOV) Scientific Meeting, 2023] PB - Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Budai Campus CY - Budapest SN - 9786150202518 PY - 2024 SP - 121 UR - https://m2.mtmt.hu/api/publication/34822329 ID - 34822329 LA - Hungarian DB - MTMT ER - TY - CHAP AU - Matkovits, Anna AU - Fodor, Marietta AU - Jókainé Szatura, Zsuzsa ED - Fodor, Marietta ED - Bodor-Pesti, Péter ED - Deák, Tamás TI - Pleurotus ostreatus gomba fajtajelöltek polifenol összetételének vizsgálata UHPLC-ESI-MS/MS technikával T2 - A 2023. évi Lippay János – Ormos Imre – Vas Károly (LOV) Tudományos Ülésszak összefoglalói Abstracts of János Lippay – Imre Ormos – Károly Vas (LOV) Scientific Meeting, 2023 PB - Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Budai Campus CY - Budapest SN - 9786150202525 PY - 2024 SP - 92 UR - https://m2.mtmt.hu/api/publication/34747483 ID - 34747483 LA - Hungarian DB - MTMT ER - TY - CHAP AU - Fodor, Marietta AU - Matkovits, Anna AU - Jókainé Szatura, Zsuzsa AU - Benes, Eszter Luca ED - Fodor, Marietta ED - Bodor-Pesti, Péter ED - Deák, Tamás TI - A közeli infravörös spektroszkópia szerepe az élelmiszer- és kertészettudományban T2 - A 2023. évi Lippay János – Ormos Imre – Vas Károly (LOV) Tudományos Ülésszak összefoglalói Abstracts of János Lippay – Imre Ormos – Károly Vas (LOV) Scientific Meeting, 2023 PB - Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Budai Campus CY - Budapest SN - 9786150202525 PY - 2024 SP - 46 UR - https://m2.mtmt.hu/api/publication/34747474 ID - 34747474 LA - Hungarian DB - MTMT ER - TY - JOUR AU - Matkovits, Anna AU - Fodor, Marietta AU - Jókainé Szatura, Zsuzsa TI - Analysis of Polyphenol Patterns of Pleurotus ostreatus Cultivars by UHPLC-ESI-MS/MS; Application of FT-NIR and Chemometric Methods, Classification Options JF - CHEMOSENSORS J2 - CHEMOSENSORS VL - 12 PY - 2024 IS - 2 SN - 2227-9040 DO - 10.3390/chemosensors12020019 UR - https://m2.mtmt.hu/api/publication/34536185 ID - 34536185 AB - The nutritional properties of Pleurotus mushrooms were studied to select the varieties with the most favourable properties. These mushrooms have high nutritional value; they are rich in carbohydrates, protein, minerals, vitamins, chitin and reducing compounds, such as phenols and polyphenols. In this study, the polyphenol profiles of thirteen Pleurotus ostreatus cultivars were established by the UHPLC-ESI-MS/MS technique. The results showed that 4-hydroxibenzoic acid, caffeic acid, p-coumaric acid and vanillic acid were the most abundant polyphenolic components in the samples. In addition, the Fourier-transformed near infrared (FT-NIR) spectra of the samples were recorded and evaluated. The correlation between the differences in NIR spectra and the differences in polyphenol patterns of the samples was investigated. The polyphenol results were subjected to several statistical evaluations (Kruskal–Wallis test, Principal Component Analysis (PCA), Spearman correlation analysis, cluster analysis) to detect possible differences between the samples. Relationships between the polyphenol profile and antioxidant capacity (FRAP), total polyphenol content (TPC), free amino acid content (fAA) and the values of each polyphenol component were examined. Based on the results, an effort was made to group the varieties according to the attributes tested. LA - English DB - MTMT ER - TY - JOUR AU - Domokos-Szabolcsy, Éva AU - Alshaal, Tarek Ali Ahmed Ibrahim AU - Koroknai, Judit AU - Kovács, Szilvia AU - Tóth, Csaba AU - Csilléry, Gábor AU - Jókainé Szatura, Zsuzsa AU - Matkovits, Anna AU - Makleit, Péter Zoltán AU - Veres, Szilvia AU - Fári, Miklós Gábor TI - Phytochemical evaluation of the fruits and green biomass of determinate-type sweet pepper (Capsicum annuum L. fasciculatum) grown in terrestrial bioregenerative life-support research facilities JF - JOURNAL OF PLANT INTERACTIONS J2 - J PLANT INTERACT VL - 18 PY - 2023 IS - 1 PG - 21 SN - 1742-9145 DO - 10.1080/17429145.2023.2268118 UR - https://m2.mtmt.hu/api/publication/34199987 ID - 34199987 LA - English DB - MTMT ER - TY - JOUR AU - Fodor, Marietta AU - Jókainé Szatura, Zsuzsa AU - Matkovits, Anna AU - Benes, Eszter Luca TI - Assessment of Maturity of Plum Samples Using Fourier Transform Near-Infrared Technique Combined with Chemometric Methods JF - FOODS J2 - FOODS VL - 12 PY - 2023 IS - 16 SN - 2304-8158 DO - 10.3390/foods12163059 UR - https://m2.mtmt.hu/api/publication/34096086 ID - 34096086 LA - English DB - MTMT ER - TY - JOUR AU - Nagy, Katalin AU - Darkó, Éva AU - Szalai, Gabriella AU - Janda, Tibor AU - Jókainé Szatura, Zsuzsa AU - Ladányi, Márta AU - Rady, Mohamed Ramadan AU - Dernovics, Mihály TI - UPLC-ESI-QTOF-MS assisted targeted metabolomics to study the enrichment of vinca alkaloids and related metabolites in Catharanthus roseus plants grown under controlled LED environment JF - JOURNAL OF PHARMACEUTICAL AND BIOMEDICAL ANALYSIS J2 - J PHARMACEUT BIOMED ANAL VL - 235 PY - 2023 PG - 12 SN - 0731-7085 DO - 10.1016/j.jpba.2023.115611 UR - https://m2.mtmt.hu/api/publication/34086806 ID - 34086806 N1 - Department of Plant Physiology and Metabolomics, Agricultural Institute, Centre for Agricultural Research, ELKH, Brunszvik u. 2, Martonvásár, 2462, Hungary Department of Food Chemistry and Analytical Chemistry, Institute of Food Science and Technology, Hungarian University of Agriculture and Life Sciences, Villányi út 29-43, Budapest, 1118, Hungary Department of Applied Statistics, Institute of Mathematics and Basic Science, Hungarian University of Agriculture and Life Sciences, Villányi út 29-43, Budapest, 1118, Hungary Department of Plant Biotechnology, National Research Centre, 33 El Behouth st., Dokki, Giza, P.O. 12622, Egypt Export Date: 22 September 2023 CODEN: JPBAD Correspondence Address: Dernovics, M.; Department of Plant Physiology and Metabolomics, ELKH, Brunszvik u. 2, Hungary; email: dernovics.mihaly@atk.hu LA - English DB - MTMT ER - TY - CHAP AU - Matkovits, Anna AU - Fodor, Marietta AU - Jókainé Szatura, Zsuzsa ED - Hajdú, Péter TI - AUTENTIKUS MAGYAR AKÁCMÉZMINTÁK POLIFENOL ÖSSZETÉTELÉNEK MEGHATÁROZÁSA UHPLCESI-MS/MS MÓDSZERREL T2 - I.Magyar Agrártudományi Doktoranduszok Szimpóziuma 2023 PB - Doktoranduszok Országos Szövetsége (DOSZ) CY - Debrecen SN - 9786156457189 PY - 2023 SP - 92 UR - https://m2.mtmt.hu/api/publication/34047457 ID - 34047457 LA - Hungarian DB - MTMT ER - TY - JOUR AU - Matkovits, Anna AU - Nagy, Katalin AU - Fodor, Marietta AU - Jókainé Szatura, Zsuzsa TI - Analysis of polyphenolic components of Hungarian acacia (Robinia pseudoacacia) honey; method development, statistical evaluation JF - JOURNAL OF FOOD COMPOSITION AND ANALYSIS J2 - J FOOD COMPOS ANAL VL - 120 PY - 2023 IS - July PG - 11 SN - 0889-1575 DO - 10.1016/j.jfca.2023.105336 UR - https://m2.mtmt.hu/api/publication/33764007 ID - 33764007 LA - English DB - MTMT ER -