TY - CHAP AU - Ertseyné Peregi, Katalin ED - Izsáki, Zoltán ED - Kruppa, József TI - Szabadföldi zöldségfélék vetőmagtermesztése T2 - Szántóföldi növények vetőmagtermesztése 3. PB - Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem CY - Gödöllő SN - 9789632699714 PY - 2021 SP - 189 EP - 214 PG - 26 UR - https://m2.mtmt.hu/api/publication/33074839 ID - 33074839 LA - Hungarian DB - MTMT ER - TY - CHAP AU - Ertseyné Peregi, Katalin ED - Izsáki, Zoltán ED - Kruppa, József TI - Magbiológia T2 - Szántóföldi növények vetőmagtermesztése 1. PB - Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem CY - Gödöllő SN - 9789632699639 PY - 2021 SP - 143 EP - 155 PG - 13 UR - https://m2.mtmt.hu/api/publication/33071442 ID - 33071442 LA - Hungarian DB - MTMT ER - TY - CHAP AU - Ertseyné Peregi, Katalin ED - Izsáki, Zoltán ED - Kruppa, József TI - A vetőmag fémzárolása, értékmérő tulajdonságainak vizsgálata T2 - Szántóföldi növények vetőmagtermesztése 1. PB - Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem CY - Gödöllő SN - 9789632699639 PY - 2021 SP - 125 EP - 140 PG - 16 UR - https://m2.mtmt.hu/api/publication/33071437 ID - 33071437 LA - Hungarian DB - MTMT ER - TY - CHAP AU - Ertseyné Peregi, Katalin AU - Molnár, Zsuzsa AU - Németh, Szilvia AU - Kruppa, József ED - Izsáki, Zoltán ED - Kruppa, József TI - A hazai vetőmagtermesztés helyzete – nemzetközi kitekintéssel T2 - Szántóföldi növények vetőmagtermesztése 1. PB - Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem CY - Gödöllő SN - 9789632699639 PY - 2021 SP - 41 EP - 57 PG - 17 UR - https://m2.mtmt.hu/api/publication/33071402 ID - 33071402 LA - Hungarian DB - MTMT ER - TY - THES AU - Boros, Ildikó Fruzsina TI - Saláta (Lactuca sativa L.) fajták produkcióbiológiai jellemzése és komplex értékelése LED-es megvilágítási programok tesztelésével PY - 2021 SP - 178 DO - 10.54598/000530 UR - https://m2.mtmt.hu/api/publication/32123954 ID - 32123954 LA - Hungarian DB - MTMT ER - TY - CONF AU - Egri, Ádám AU - Kecskeméti, Sándor AU - Geösel, András AU - Fail, József ED - Haltrich, Attila-Krisztián ED - Varga, Ákos TI - Fénnyel a gombaszúnyogok ellen. a Lycoriella ingenua spektrális érzékenységének kísérleti vizsgálata TS - a Lycoriella ingenua spektrális érzékenységének kísérleti vizsgálata T2 - 67. Növényvédelmi Tudományos Napok konferenciakiadványa T3 - Növényvédelmi Tudományos Napok, ISSN 0231-2956 PY - 2021 SP - 14 PG - 1 UR - https://m2.mtmt.hu/api/publication/32019985 ID - 32019985 LA - Hungarian DB - MTMT ER - TY - CONF AU - Boros, Ildikó Fruzsina AU - Lágymányosi, Péter AU - Buza, Dániel AU - Lágymányosi, Attila AU - Szabó, István AU - Kappel, Noémi AU - Sipos, László AU - Balázs, László AU - Ombódi, Attila TI - LED alapú világítórendszerek hatása a saláta fejlődési mutatóira, morfológiai- és színparamétereire T2 - XII. LED Konferencia PY - 2021 SP - V. szekció 2. előadás UR - https://m2.mtmt.hu/api/publication/31999036 ID - 31999036 N1 - Webinárium AB - A növénykutatásokkal kapcsolatos LED-es publikációk száma az elmúlt évtizedben exponenciálisan növekedett. A gyakorlatban egyre inkább felismerik a smart-rendszerekbe integrált LED alapú megvilágítás előnyeit. Ennek egyik kifejezett megvalósítása a teljesen zárt rendszerekben történő növénytermesztés, elsősorban nagyvárosokban illetve extrém környezetekben. A nemzetközi kutatások elaprózódottak, és eredményeik nehezen összehasonlíthatóak, a növénytermesztést befolyásoló számtalan paraméter és azok szintjei miatt (megvilágítás, hőmérséklet, páratartalom, CO2 szint, tápanyagutánpótlás, termesztésmód, termesztőközeg, növényfaj, növénytermesztés célja, növényfejlődés állapota). A növények teljesítményének maximalizálásra a megvilágítási programok lehetőséget adnak arra, hogy irányított módon befolyásolni lehessen adott növényfaj egy-egy fajtájának fitonutriens-összetételét és mennyiségét a fotoreceptorok stimulálásával. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE), Mérnökinformatikai Központja által létrehozott növénytermesztő létesítményében vizsgáltuk, hogy a LED megvilágítási (kiosztás, PPFD eloszlás) rendszerek hogyan hatnak egy vöröslevelű batávia salátafajta (Lactuca sativa L.) fejlődésére. A növényfejlődéshez azonos környezeti körülményeket biztosítottunk, csupán a megvilágítás különbözött (eltérő spektrális és PPFD eloszlás, azonos átlagos PPFD szint a növények szintjén: 200±1 μmol/s/m2). A LED megvilágító rendszereke növénykísérletekben való alkalmazásához szükséges a LED-ek fénytani jellemzése. A kísérlet reprodukálhatósága érdekében elvégeztük a szükséges méréseket spektro-radiométerrel (AvaSpec-2048-2, optikai szál: FC-UV200-2SR) a vásárolt és épített LED panelek fénytani jellemzőire vonatkozóan (hullámhossz eloszlás, PPFD eloszlás). A növényeken a PSII maximális kvantumhatékonyságát (PAM-2500 klorofill fluoriméter), a relatív-klorofill tartalmat (Minolta SPAD-502A), és a levélszínt (Sheen Micromatch Plus spektrofotométer) non-invazív módszerekkel vizsgáltuk. Összefoglalásként megállapítható, hogy a különböző spektrális eloszlású LED-ek azonos PPFD szint mellett máshogy hatnak a növényekre. Többszempontú, a nemzetközi szakirodalmi leírásoknak megfelelő jellemzésre van szükség, ugyanakkor a növényfejlődés és kísérletbeállítás szempontjából a PPFD eloszlás számszerűsítése is fontos. A saláták, a kvantumhatékonysági értékek alapján stresszhatásnak nem voltak kitéve a vizsgálat során. A növényi non-invazív vizsgálatok esetében szignifikáns különbség mutatkozott a levélhossz, a friss tömeg, a relatív-klorofill tartalom esetében. A saláták színének CIE 1976 L*a*b* színrendszerben történő elemzésének eredményeképpen a saláták között szignifikáns színeltérés mutatkozott a b* érték esetében. A ΔEab érték alapján meghatározhatóvá vált a színeltérés mértéke, mely ebben az esetben szabadszemmel is egyértelműen látható különbségnek adódott. Vizsgálatainkat tovább folytatjuk a saláták beltartalmi paramétereire (ásványianyag összetétel, klorofill-, karotin-, nitrát-tartalom, összes vízben oldható polifenol tartalom) vonatkozóan. LA - Hungarian DB - MTMT ER - TY - JOUR AU - Birkás, Zita AU - Balázs, Gábor AU - Kókai, Zoltán TI - Effect of Grafting and Growing Media on the Chosen Fruit Quality Compounds and Sensory Parameters of Sweet Pepper (Capsicum annuum L.) JF - ACTA ALIMENTARIA: AN INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE J2 - ACTA ALIMENT VL - 50 PY - 2021 IS - 1 SP - 1 EP - 12 PG - 12 SN - 0139-3006 DO - 10.1556/066.2020.00016 UR - https://m2.mtmt.hu/api/publication/31910751 ID - 31910751 AB - Grafting is an effective tool in intensive vegetable growing systems that provides standard quality and yield. In the present study, the effect of two rootstocks (‘Capsifort F1’ and ‘Snooker F1’) on two commercial varieties (‘SV9702 F1’ and ‘Karpex F1’) grown on two media (soil and coconut fibre) was evaluated. During our 2-year study, those instrumental attributes, which have a dominant effect on the chosen chemical components of fruit quality (total soluble solids and titratable acidity) were investigated. Sensory tests were also implemented in order to identify any changes due to the applied technological combinations. Sensory profile analysis was used to identify the descriptive attributes and their perceived intensities. Panellists worked in individual booths with standard lighting, test results were recorded with the Profisens software. In general, it can be concluded that the major instrumental and sensory parameters did not deteriorate as a result of grafting and the application of coconut fibre medium. Some attributes were identified, where the grafted plants on coconut fibre medium showed higher values, namely flesh thickness and shape. Based on our results, grafting and the application of coconut medium is a feasible technological development for growers and agri-business companies. LA - English DB - MTMT ER - TY - CHAP AU - Mikola, Erika AU - Geösel, András AU - Stefanovitsné Bányai, Éva AU - Fodor, Marietta ED - Fodor, Marietta ED - Bodor-Pesti, Péter ED - Deák, Tamás TI - Comparative studies of Pleurotus ostreatus cultivars T2 - SZIEntific Meeting for Young Researchers 2020 PB - Szent István University CY - Budapest SN - 9789632699370 PY - 2021 SP - 262 EP - 267 PG - 5 UR - https://m2.mtmt.hu/api/publication/31805372 ID - 31805372 LA - English DB - MTMT ER - TY - JOUR AU - Mikola, Erika AU - Geösel, András AU - Jókainé Szatura, Zsuzsa AU - Lakné Komka, Kinga AU - Stefanovitsné Bányai, Éva AU - Fodor, Marietta TI - Endogenous components with reductive capacity of Agaricus bisporus mushroom cultivars JF - SYDOWIA J2 - SYDOWIA VL - 73 PY - 2021 SP - 163 EP - 170 PG - 8 SN - 0082-0598 DO - 10.12905/0380.sydowia73-2020-0163 UR - https://m2.mtmt.hu/api/publication/31681242 ID - 31681242 N1 - Institute of Food Quality, Safety and Nutrition, Department of Applied Chemistry, Faculty of Food Science, Szent István University, Villányi Str 29-43, Budapest, H-1118, Hungary Institute of Sustainable Horticulture, Department of Vegetable and Mushroom Growing, Faculty of Horticulture Science, Szent István University, Ménesi Str. 44, Budapest, H-1118, Hungary Department of Chemical and Environmental Process Engineering, Budapest University of Technology and Economoics, Muegyetem Whf. 3, Budapest, H-1111, Hungary Export Date: 7 June 2022 Correspondence Address: Mikola, E.; Institute of Food Quality, Villányi Str 29-43, Hungary; email: Mikola.Erika@etk.szie.hu Correspondence Address: Fodor, M.; Institute of Food Quality, Villányi Str 29-43, Hungary; email: Fodor.Marietta@szie.hu LA - English DB - MTMT ER -