TY - JOUR AU - Csóka, László AU - Angler, Kinga TI - A helyi termékek piaci lehetőségei a turizmusban JF - TERÜLETFEJLESZTÉS ÉS INNOVÁCIÓ J2 - TERÜLETFEJLESZTÉS ÉS INNOVÁCIÓ VL - 16 PY - 2023 IS - 2 SP - 23 EP - 41 PG - 19 SN - 1789-0578 DO - 10.15170/terinno.2023.16.02.02 UR - https://m2.mtmt.hu/api/publication/34441698 ID - 34441698 AB - A helyi termékek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek számos európai országban, köztük hazánkban is. A vásárlói célközönsége az ilyen típusú termékeknek azonban sokszor túlmutathat a hazai lakosságon, ugyanis utazásaik során a turisták is előszeretettel vásárolhatják és fogyaszthatják őket. Jelen tanulmány a helyi termékek turizmusban betöltött szerepét hivatott bemutatni a kínálati oldalon a helyi termék előállítók tapasztalatainak és a keresleti oldalon a turisták igényeinek megismerése által. Eredményeink alapján kiderült, hogy a helyi termékeknek valóban nemcsak a mindennapokban, hanem az utazások során is létjogosultságuk van. A helyitermék-előállítók visszajelzései egyértelműen igazolják, hogy divatos dolog lett a helyi termék vásárlása, fogyasztása. Folyamatosan növekszik a fogyasztói kör, és ebben a fogyasztói körben a külföldi és belföldi turisták egyre jelentősebb fogyasztói szegmensként jelentkeznek. A megkérdezettek többsége utazásai során is keresi a helyi termékeket, megkóstolja a helyi alapanyagokból készült ételeket, akár még az ízlésesen csomagolt változatokat különleges ajándékként haza is viszi magával. Sokszor a hagyományos és tájjellegű élelmiszerekre alapuló attrakciók a látogatók számára komoly vonzerőt jelentenek, sőt bizonyos esetekben utazási motivációt is szolgáltatnak. Megfelelő termékfejlesztéssel, marketinggel pedig a turistacsalogató önálló turisztikai vonzerővé is válhat. LA - Hungarian DB - MTMT ER - TY - CHAP AU - Máté, Andrea ED - Nagy, Gabriella ED - Szabó, Balázs Attila TI - Közösségi márkák a borpiacon T2 - Merre tovább turizmus: hullámok között, hullámok alatt...? PB - PTE TTK FFI Turizmus Tanszék CY - Pécs SN - 9789636260972 PY - 2022 SP - 28 EP - 29 PG - 2 UR - https://m2.mtmt.hu/api/publication/34589285 ID - 34589285 LA - Hungarian DB - MTMT ER - TY - CHAP AU - Angler, Kinga ED - Zádori, Iván TI - Környezetgazdálkodás és környezettudatosság T2 - Környezeti nevelés és fenntarthatóság PB - Pécsi Tudományegyetem CY - Pécs SN - 9789636260439 PY - 2022 SP - 55 EP - 138 PG - 84 UR - https://m2.mtmt.hu/api/publication/33296725 ID - 33296725 LA - Hungarian DB - MTMT ER - TY - CHAP AU - Vas-Guld, Zsuzsanna ED - Máté, Andrea ED - Dán, Andrea TI - Objektív szemlélet kialakítása a borok érzékszervi értékelése során T2 - Vidéki Örökségi Értékek – 2022 PB - Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar Marketing és Turizmus Intézet CY - Pécs SN - 9789634299813 PY - 2022 SP - 84 EP - 90 PG - 7 UR - https://m2.mtmt.hu/api/publication/32860332 ID - 32860332 LA - Hungarian DB - MTMT ER - TY - JOUR AU - Gonda, Tibor AU - Angler, Kinga AU - Csóka, László TI - A helyi termékek fogyasztói megítélése JF - A FALU J2 - A FALU VL - 37 PY - 2022 IS - 1 SP - 29 EP - 46 PG - 18 SN - 0237-4323 UR - https://m2.mtmt.hu/api/publication/32785804 ID - 32785804 LA - Hungarian DB - MTMT ER - TY - CHAP AU - Csóka, László AU - Angler, Kinga ED - Gonda, Tibor TI - A helyi termékek népszerűvé válásának piaci lehetőségei a turizmusban T2 - A vendéglátás időszerű kérdései PB - Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar (PTE KTK) CY - Pécs SN - 9789634298267 PY - 2021 SP - 105 EP - 132 PG - 28 UR - https://m2.mtmt.hu/api/publication/32503159 ID - 32503159 LA - Hungarian DB - MTMT ER - TY - CHAP AU - Vas-Guld, Zsuzsanna ED - Gonda, Tibor TI - „TERROIR”? „BIO”? „ZANATLIJA”? – DEFINICIJE KVALITETE? T2 - VRIJEDNOSTI RURALNE BAŠTINE PB - Orfűi Turisztikai Egyesület CY - Orfű SN - 9789535752516 PY - 2021 SP - 142 EP - 149 PG - 8 UR - https://m2.mtmt.hu/api/publication/32150369 ID - 32150369 N1 - Utánközlés - nyelvi változat Eredeti közlemény: 32035091 Vas-Guld Zsuzsanna: "Terrior"? "bio"? "kézműves"? - minőséget meghatározó fogalmak? In: Gonda Tibor (szerk.): Vidéki örökségi értékek. Orfű: Orfűi Turisztikai Egyesület, pp 164-173 (2021) LA - Croatian DB - MTMT ER - TY - CHAP AU - Slezák-Bartos, Zsuzsanna ED - Gonda, Tibor TI - ODNOSI PUTNIČKIH MOTIVACIJA I POPULARNOST DOGAĐAJA KROZ ISPITIVANJE JEDNOG KONKRETNOG NASELJA T2 - VRIJEDNOSTI RURALNE BAŠTINE PB - Orfűi Turisztikai Egyesület CY - Orfű SN - 9789535752516 PY - 2021 SP - 113 EP - 121 PG - 9 UR - https://m2.mtmt.hu/api/publication/32150333 ID - 32150333 N1 - Utánközlés - nyelvi változat Eredeti közlemény: 32035070 Slezák-Bartos Zsuzsanna: Rendezvények sokszínűsége és kedveltségük Tolna megye székhelyén, középpontban a "bor" mint összekötő termék In: Gonda Tibor (szerk.): Vidéki örökségi értékek. Orfű: Orfűi Turisztikai Egyesület, pp 129-138 (2021) LA - Croatian DB - MTMT ER - TY - CHAP AU - Vas-Guld, Zsuzsanna ED - Gonda, Tibor TI - „Terroir”? „Bio”? „Kézműves”? – minőséget meghatározó fogalmak? T2 - A vidéki örökségi értékek szerepe az identitás erősítésében, a turizmus- és vidékfejlesztésben PB - Orfűi Turisztikai Egyesület CY - Orfű SN - 9789634296997 PY - 2021 SP - 188 EP - 196 PG - 9 UR - https://m2.mtmt.hu/api/publication/32042800 ID - 32042800 LA - Hungarian DB - MTMT ER - TY - CHAP AU - Vas-Guld, Zsuzsanna ED - Gonda, Tibor TI - "Terrior"? "bio"? "kézműves"? - minőséget meghatározó fogalmak? T2 - Vidéki örökségi értékek PB - Orfűi Turisztikai Egyesület CY - Orfű SN - 9789634296911 PY - 2021 SP - 164 EP - 173 PG - 10 UR - https://m2.mtmt.hu/api/publication/32035091 ID - 32035091 LA - Hungarian DB - MTMT ER -