TY - CHAP AU - Hajer, Sidahmed AU - Illés, Árpád AU - Vad, Attila Miklós AU - Nagy, János ED - Ingrid, Melinda Gyalai ED - Szilárd, Czóbel TI - Effect of different sowing dates on yield of four hybrids of sweet corn (Zea mays L.) saccharates T2 - 21st Wellmann International Scientific Conference PB - University of Szeged Faculty of Agriculture C1 - Hódmezővásárhely SN - 9789633069806 PY - 2024 SP - 30 UR - https://m2.mtmt.hu/api/publication/34813244 ID - 34813244 LA - English DB - MTMT ER - TY - CONF AU - Brian, Ssemugenze AU - Illés, Árpád AU - Bojtor, Csaba AU - Ocwa, Akasairi AU - Nagy, János TI - Optimization of maize grain yield and quality using different nitrogen doses T2 - 8th Cereals and Europe Spring Meeting : Book of Abstracts PY - 2024 SP - 41 UR - https://m2.mtmt.hu/api/publication/34789697 ID - 34789697 LA - English DB - MTMT ER - TY - CHAP AU - Törős, Gréta AU - Béni, Áron AU - Nagy, János AU - Nagy, Róbert AU - Peles, Ferenc Árpád AU - Prokisch, József TI - Impact of sous-vide cooking on the antioxidant properties and β-glucan content of oyster (Pleurotus ostreatus L.) mushroom T2 - ISPEC 14th International conference on agriculture, animal science & rural development: Proceedings book (Abstracts & Full Texts) PB - İksad Publishing House CY - Golbasi PY - 2024 SP - 54 EP - 55 PG - 2 UR - https://m2.mtmt.hu/api/publication/34764977 ID - 34764977 LA - English DB - MTMT ER - TY - JOUR AU - Szanyi, István AU - Pintér, János AU - Bojtor, Csaba AU - Illés, Árpád AU - Zelenák, Annabella AU - Nagy, János TI - KWS kukorica (Zea mays L.) hibridek termésparamétereinek összehasonlító értékelése JF - NÖVÉNYTERMELÉS J2 - NÖVÉNYTERMELÉS VL - 73 PY - 2024 IS - 1 SP - 7 EP - 20 PG - 14 SN - 0546-8191 UR - https://m2.mtmt.hu/api/publication/34752006 ID - 34752006 LA - Hungarian DB - MTMT ER - TY - CHAP AU - Áldott-Sipos, Ágnes AU - Csepregi-H., Eszter AU - Spitkó, Tamás AU - Pintér, János AU - Szőke, Csaba AU - Berzy, Tamás AU - Nagy, János AU - Marton, L Csaba ED - Hajdú, Péter TI - Leafy kukorica hibridek terméseredményeinek összehasonlítása különböző termesztésmódban T2 - II. Magyar Agrártudományi Doktoranduszok Szimpóziuma 2024 PB - Doktoranduszok Országos Szövetsége (DOSZ) CY - Budapest SN - 9786156457431 PY - 2024 SP - 63 SN - 9786156457431 UR - https://m2.mtmt.hu/api/publication/34750165 ID - 34750165 LA - Hungarian DB - MTMT ER - TY - JOUR AU - Ssemugenze, Brian AU - Ocwa, Akasairi AU - Bojtor, Csaba AU - Illés, Árpád AU - Esimu, Joseph AU - Nagy, János TI - Impact of research on maize production challenges in Hungary JF - HELIYON J2 - HELIYON VL - 1 PY - 2024 PG - 14 SN - 2405-8440 DO - 10.1016/j.heliyon.2024.e26099 UR - https://m2.mtmt.hu/api/publication/34667210 ID - 34667210 AB - Maize (Zea mays L), as a major cereal crop produced in Hungary in addition to wheat, attracts enormous research from both educational and non-educational institutions. Research is aimed at addressing the key abiotic, biotic and social economic constraints. The stakeholders and institutions involved in research are spread all over Hungary. Currently, no review has been done to comprehensively reveal the trend of maize research in Hungary, as well as key players such as institutions, universities, industry and researchers. Hence, this bibliographic review was conducted to: i) identify the major research institutions and their contribution towards maize research in Hungary; ii) evaluate the major maize research areas in Hungary between 1975 and 2022. Literature search was conducted in Web of Science (WoS) database using keywords; ‘maize’ OR ‘maize’ + ‘Research’ + ‘Hungary’. Bibliometric analyses were performed using the VOSviewer software. Changes in the publication trend of documents was tested using Mann Kendall Test. A total of 947 publications related to the topic were published by 441 institutions between 1975 and 2022. There was a significant (p = 0.001) positive increase in the number of published documents. Hungarian Academy of Science (210 documents) and University of Debrecen (132 documents) recorded the highest number of publications contributing 58.7% of the maize research literature in Hungary. The major research areas included: increasing maize yield, hybrid development, pests and diseases, irrigation, fertilization (nitrogen), drought, temperature, gene expression and climate change. The increasing number of published documents signifies an improved response to addressing maize production challenges through research in order to boost its productivity. LA - English DB - MTMT ER - TY - CONF AU - Brian, Ssemugenze AU - Bojtor, Csaba AU - Illés, Árpád AU - Nagy, János AU - Ocwa, Akasairi AU - Tóth, Brigitta TI - Investigation of the effects of foliar fertilization on two maize hybrids' physiological characteristics under irrigated conditions T2 - The 3rd International Electronic Conference on Plant Sciences: Program and Abstract Book PY - 2024 SP - 123 UR - https://m2.mtmt.hu/api/publication/34526514 ID - 34526514 LA - English DB - MTMT ER - TY - JOUR AU - Shojaei, S. H. AU - Mostafavi, K. AU - Bihamta, M. AU - Omrani, A. AU - Bojtor, Csaba AU - Illés, Árpád AU - Szabó, A. AU - Vad, Attila Miklós AU - Nagy, János AU - Harsányi, Endre AU - Mousavi, Seyed Mohammad Nasir TI - Selection of maize hybrids based on genotype x yield x trait (GYT) in different environments JF - BRAZILIAN JOURNAL OF BIOLOGY J2 - BRAZ J BIOL VL - 84 PY - 2024 SN - 1519-6984 DO - 10.1590/1519-6984.272093 UR - https://m2.mtmt.hu/api/publication/33832103 ID - 33832103 AB - This study aimed to identify the best genotypes using the genotype x yield x trait (GYT) method. To investigate the relationships was performed between yield x traits in four regions of Karaj, Birjand, Shiraz and Arak in two cropping years in a randomized complete block design (RCBD) with three replications. The average grain yield in four regions and two years of the experiment was calculated as 5966 kg/ha, and GYT was obtained based on the multiplication of grain yield with different traits. Comparing the average effect of genotype x year in different environments showed that KSC703 and KSC707 hybrids are among the most productive hybrids among the studied genotypes in grain yield. By examining the correlation coefficients between yield x traits in the tested areas, Y x TWG with Y x GW, Y x NRE, Y x NGR and Y x EL, Y x ED with Y x NGR, Y x NRE with Y x GW and the combination of Y x GW with Y x GL had a positive and significant correlation in all regions. The correlation diagrams were drawn on the evaluated areas` data and showed the correlation of most compounds except Y x GT with each other. Based on the analysis of the main components, the first three components explained the greatest diversity in the population. They were named the component ear grain profile, grain thickness component and plant height profile component. LA - English DB - MTMT ER - TY - JOUR AU - Mousavi, Seyed Mohammad Nasir AU - Illés, Árpád AU - Bojtor, Csaba AU - Demeter, Cintia AU - Bakos, Zsuzsanna Éva AU - Vad, Attila Miklós AU - Abakeer, R. A. AU - Sidahmed, H. M. I. AU - Nagy, János TI - Quantitative and qualitative yield in sweet maize hybrids JF - BRAZILIAN JOURNAL OF BIOLOGY J2 - BRAZ J BIOL VL - 84 PY - 2024 SN - 1519-6984 DO - 10.1590/1519-6984.265735 UR - https://m2.mtmt.hu/api/publication/33087905 ID - 33087905 AB - Abstract Today, sweet corn is considered an important vegetable due to its high sugar content and low starch content. Cluster analysis and variance analysis showed that hybrids had variations in yield indices. GB, DE and GS hybrids had similar performance on indices. SE hybrid that has significant performance on zeaxanthin. Biplot showed that fructose, glucose, sucrose and potassium had stability value on hybrids. All the hybrids had the best performance on fructose, glucose, sucrose and potassium factors. Factor biplot positively correlated with yield indices, including calcium, iron, zinc, magnesium, α-Carotene, 9Z-β-Carotene, phosphorus, and β-carotene. On the other hand, there is a positive correlation with fructose, glucose, potassium, lutein, sucrose, β-Cryptoxanthin, and zeaxanthin. So, to evaluate or increase lutein and zeaxanthin, the other parameters like sugar content (fructose, glucose, and sucrose) are important factors and have an effect together. Factor analysis and biplot showed that ME hybrid had a maximum performance on the first factor of yield indices. Also, the second factor of yield indices had a maxi-mum effect on NO hybrids. SE hybrids had maximum performance in zeaxanthin and GS hybrid had maximum performance in zinc, phosphorus, and iron. The dry matter had stability on DB hybrid. LA - English DB - MTMT ER - TY - JOUR AU - Sojnóczki, István AU - Nagy, János TI - Talajművelési rendszerekre adaptált precíziós kukorica (Zea mays L.) vetési rendszerek hatásai a kukorica kelési dinamikájára JF - NÖVÉNYTERMELÉS J2 - NÖVÉNYTERMELÉS VL - 72 PY - 2023 IS - 1 SP - 85 EP - 106 PG - 22 SN - 0546-8191 UR - https://m2.mtmt.hu/api/publication/34765227 ID - 34765227 AB - Az elmúlt évek szemléletmódváltást hoztak a talajművelés tekintetében. Egyre több gazdálkodó változtat a hagyományos forgatásra építő szemléletmódján és átáll különböző forgatás nélküli megoldásokra. Sok esetben ezek elővetemény és terület függvényében csak részlegesek. Sokszor érzékelik a gazdaságok más agrotechnológia szükséges, ha változtatunk a talajművelési gyakorlaton, akkor a vetés kivitelezési módját is változtatni kell. Kutatásunk a különböző talajművelési rendszereket és a környezetre gyakorolt hatásaikat vizsgálja. Ezzel összefüggésben vizsgáljuk a forgatásos/hagyományos és többféle forgatás nélküli talajművelési rendszert, továbbá vizsgáljuk a különböző talajművelési rendszerek által létrehozott környezeti feltételek között a kukorica hibridek kelési idejét. A vizsgálatokat többtényezős, hosszú távú talajművelési szántóföldi kísérletben végeztük. Bemutatjuk különböző vetéstechnológiai megoldások vizsgálatát. Azonos vetőgépre három különböző vetőkocsi terhelő rendszert szereltünk. Ezekkel a megoldásokkal azonos kukorica hibrid azonos vetőmag tétele lett elvetve több évjáratban. A környezeti feltételek hatásainak vizsgálata mellett felvételeztük az egyes rendszerek hatását a kelési folyamatokra. LA - Hungarian DB - MTMT ER -