@CONFERENCE{MTMT:34563253, title = {Gabonafajok és fajták technológiai tulajdonságainak monitorozása, a malomipari technológiákban rejlő termékfejlesztési lehetőségek}, url = {https://m2.mtmt.hu/api/publication/34563253}, author = {Jaksics, Edina and Farkas, Alexandra and Németh, Renáta and Schall, Eszter and Szentmiklóssy, Marietta and Tömösközi, Sándor}, booktitle = {Gabonafajok és fajták technológiai tulajdonságainak monitorozása, a malomipari technológiákban rejlő termékfejlesztési lehetőségek}, unique-id = {34563253}, year = {2023}, pages = {5}, orcid-numbers = {Jaksics, Edina/0000-0001-6128-2302; Farkas, Alexandra/0000-0003-4118-1760; Németh, Renáta/0000-0003-3064-5056; Schall, Eszter/0000-0003-1660-8195; Szentmiklóssy, Marietta/0000-0002-1306-3444} } @misc{MTMT:34563250, title = {Gabonafajok és fajták technológiai tulajdonságainak monitorozása, a malomipari technológiákban rejlő termékfejlesztési lehetőségek}, url = {https://m2.mtmt.hu/api/publication/34563250}, author = {Jaksics, Edina and Farkas, Alexandra and Németh, Renáta and Schall, Eszter and Szentmiklóssy, Marietta and Tömösközi, Sándor}, unique-id = {34563250}, year = {2023}, orcid-numbers = {Jaksics, Edina/0000-0001-6128-2302; Farkas, Alexandra/0000-0003-4118-1760; Németh, Renáta/0000-0003-3064-5056; Schall, Eszter/0000-0003-1660-8195; Szentmiklóssy, Marietta/0000-0002-1306-3444} } @article{MTMT:34025352, title = {Fibre and short-chain carbohydrate composition in rye varieties, novel industrial milling fractions and breads}, url = {https://m2.mtmt.hu/api/publication/34025352}, author = {Szentmiklóssy, Marietta and Jaksics, Edina and Farkas, Alexandra and Pusztai, Éva and Kemény, Sándor and Németh, Renáta and Tömösközi, Sándor}, doi = {10.1556/066.2022.00221}, journal-iso = {ACTA ALIMENT}, journal = {ACTA ALIMENTARIA: AN INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE}, volume = {52}, unique-id = {34025352}, issn = {0139-3006}, abstract = {Rye is an important raw material of bread due to tradition and its favourable nutritional and technological qualities. Despite the beneficial fibre composition, a special group of short-chain carbohydrates, the so called FODMAPs (fermentable oligo-, di-, monosaccharides and polyols) may cause problems for patients with irritable bowel syndrome. The aim of our work was to investigate the non-starch carbohydrate (dietary fibre compounds, short-chain carbohydrates) composition of rye varieties, and of their novel milling fractions obtained from industrial milling trials and test loaves made from them. Regarding fibre and short chain carbohydrate composition, rye varieties did not show significant differences. In new subfractions, fibre and FODMAP composition were described, among profiles most of them differ from commonly used flours, independently from variety. The yeast fermentation and baking caused a decrease in water-extractable arabinoxylan content, at the same time increased the substitution pattern of water-extractable arabinoxylans. Furthermore, breadmaking process decreased the fructan content, and therefore increased the fructose level, thus modifying the short-chain carbohydrate composition. Based on our knowledge, this research is among the first ones investigating the fibre and short-chain composition of rye from the seeds to the consumable final products.}, year = {2023}, eissn = {1588-2535}, pages = {177-189}, orcid-numbers = {Szentmiklóssy, Marietta/0000-0002-1306-3444; Jaksics, Edina/0000-0001-6128-2302; Farkas, Alexandra/0000-0003-4118-1760; Németh, Renáta/0000-0003-3064-5056} } @article{MTMT:33636114, title = {Study of the effects of heat treatment on the composition, functionality, and oxidative and hydrolytic stability of oat}, url = {https://m2.mtmt.hu/api/publication/33636114}, author = {Jaksics, Edina and Németh, Renáta and Schall, Eszter and Szentmiklóssy, Marietta and Bidló, G. and Simon, K. and Tömösközi, Sándor}, doi = {10.1002/cche.10646}, journal-iso = {CEREAL CHEM}, journal = {CEREAL CHEMISTRY}, volume = {100}, unique-id = {33636114}, issn = {0009-0352}, year = {2023}, eissn = {1943-3638}, pages = {708-720}, orcid-numbers = {Jaksics, Edina/0000-0001-6128-2302; Németh, Renáta/0000-0003-3064-5056; Schall, Eszter/0000-0003-1660-8195; Szentmiklóssy, Marietta/0000-0002-1306-3444} } @misc{MTMT:33628116, title = {Rozs és zab fajták és kísérleti sütőipari termékek élelmi rost és rövidláncú szénhidrát (beleértve FODMAP) összetételének jellemzése}, url = {https://m2.mtmt.hu/api/publication/33628116}, author = {Szentmiklóssy, Marietta and Farkas, Alexandra and Jaksics, Edina and Tömösközi, Sándor}, unique-id = {33628116}, year = {2022}, orcid-numbers = {Szentmiklóssy, Marietta/0000-0002-1306-3444; Farkas, Alexandra/0000-0003-4118-1760; Jaksics, Edina/0000-0001-6128-2302} } @article{MTMT:33627508, title = {Elválasztástechnikai módszerek fejlesztése növényi fehérjék és szénhidrátok komplex jellemzésére/Development of separation techniques for complex characterization of plant proteins and carbohydrates}, url = {https://m2.mtmt.hu/api/publication/33627508}, author = {Schall, Eszter and Török, Kitti and Szentmiklóssy, Marietta and Németh, Renáta and Tömösközi, Sándor}, doi = {10.52091/EVIK-2022/4-5-HUN}, journal-iso = {ÉLELMISZERVIZSGÁLATI KÖZLEMÉNYEK}, journal = {ÉLELMISZERVIZSGÁLATI KÖZLEMÉNYEK}, volume = {68}, unique-id = {33627508}, issn = {0422-9576}, abstract = {A BME Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszékén működő Gabonatudományi és Élelmiszerminőség Kutatócsoportban az elválasztástechnika már hosszú idő óta részét képezi az élelmiszerek, élelmiszer összetevők komplex minőségi értékeléséhez alkalmazott módszereknek. A jelenlegi és jogelőd tanszékünkön dolgozó kollégáink komoly eredményeket értek el az elválasztástechnikai módszereik segítségével például a fehérje és szénhidrát összetétel vizsgálatában, a lipidek (zsírsavak) analízisében, a biogén aminok és aminosavak mennyiségi és minőségi értékelésében, stb. Az alapanyag összetételi meghatározása mellett fontos kérdés volt az egyes molekulák minőségre, technológiai tulajdonságokra gyakorolt hatása. Ezt mindig az adott korban korszerűnek számító eszközöket és módszereket felhasználva volt lehetőség vizsgálni, így gélkromatográfia, nagyhatékonyságú folyadékkromatográfia, gázkromatográfia és elektroforetikus technikák alkalmazása fémjelezte mind a kutatás, mind az oktatás színvonalát. Az elmúlt években a kutatócsoportunkban főként a gabonák minőségével, összetételükkel, technológia potenciáljukkal és élelmiszerbiztonsági szempontú értékelésükkel foglalkoztunk.Ezeknek a területeknek a kutatására a részletes molekuláris szintű (elsősorban fehérje és rost összetételi) vizsgálatok elengedhetetlenné váltak, amelyek kiváló eszközei a modern elektroforetikus és kromatográfiás módszerek. Ezek megfelelő alkalmazása azonban nagy kihívást jelent, mert rutinszerű használatukhoz a legtöbb esetben komoly módszerfejlesztési és/vagy módszeradaptálási, részleges validálási feladatok elvégzése szükséges. A következőkben néhány alkalmazási példán keresztül rövid áttekintést adunk a kutatócsoportunkban az elválasztástechnika területét érintő projektekről és elért eredményeinkről.}, year = {2022}, eissn = {2676-8704}, pages = {4199-4205}, orcid-numbers = {Schall, Eszter/0000-0003-1660-8195; Török, Kitti/0000-0002-7045-0053; Szentmiklóssy, Marietta/0000-0002-1306-3444; Németh, Renáta/0000-0003-3064-5056; Tömösközi, Sándor/0000-0002-3444-8423} } @misc{MTMT:33627262, title = {Dietary fiber and short-chain carbohydrates composition of rye varieties and newly developed industrial milling fractions}, url = {https://m2.mtmt.hu/api/publication/33627262}, author = {Szentmiklóssy, Marietta and Jaksics, Edina and Farkas, Alexandra and Gábor, Bidló and Katalin, Simon and Németh, Renáta and Tömösközi, Sándor}, unique-id = {33627262}, year = {2022}, orcid-numbers = {Szentmiklóssy, Marietta/0000-0002-1306-3444; Jaksics, Edina/0000-0001-6128-2302; Farkas, Alexandra/0000-0003-4118-1760; Németh, Renáta/0000-0003-3064-5056} } @misc{MTMT:33627140, title = {Improving the conditions of human utilization of oat and rye in terms of processing technology and nutritional value}, url = {https://m2.mtmt.hu/api/publication/33627140}, author = {Jaksics, Edina and Farkas, Alexandra and Németh, Renáta and Schall, Eszter and Szentmiklóssy, Marietta and Zsuzsanna, Kormosné Bugyi and Muskovics, Gabriella and Tömösközi, Sándor}, unique-id = {33627140}, year = {2022}, orcid-numbers = {Jaksics, Edina/0000-0001-6128-2302; Farkas, Alexandra/0000-0003-4118-1760; Németh, Renáta/0000-0003-3064-5056; Schall, Eszter/0000-0003-1660-8195; Szentmiklóssy, Marietta/0000-0002-1306-3444} } @article{MTMT:33626118, title = {Recent past, present and hoped-for future of cereal science and plant protein research}, url = {https://m2.mtmt.hu/api/publication/33626118}, author = {Tömösközi, Sándor and Kormosné Bugyi, Zsuzsanna and Németh, Renáta and Schall, Eszter and Farkas, Alexandra and Jaksics, Edina and Szentmiklóssy, Marietta and Muskovics, Gabriella}, doi = {10.52091/EVIK-2022/4-3-ENG}, journal-iso = {ÉLELMISZERVIZSGÁLATI KÖZLEMÉNYEK}, journal = {ÉLELMISZERVIZSGÁLATI KÖZLEMÉNYEK}, volume = {68}, unique-id = {33626118}, issn = {0422-9576}, year = {2022}, eissn = {2676-8704}, pages = {4161-4179}, orcid-numbers = {Kormosné Bugyi, Zsuzsanna/0000-0003-4040-087X; Németh, Renáta/0000-0003-3064-5056; Schall, Eszter/0000-0003-1660-8195; Farkas, Alexandra/0000-0003-4118-1760; Jaksics, Edina/0000-0001-6128-2302; Szentmiklóssy, Marietta/0000-0002-1306-3444} } @article{MTMT:33626117, title = {A gabonatudományi és növényi fehérje kutatások közelmúltja, jelene és remélt jövője}, url = {https://m2.mtmt.hu/api/publication/33626117}, author = {Tömösközi, Sándor and Kormosné Bugyi, Zsuzsanna and Németh, Renáta and Schall, Eszter and Farkas, Alexandra and Jaksics, Edina and Szentmiklóssy, Marietta and Muskovics, Gabriella}, doi = {10.52091/EVIK-2022/4-3-HUN}, journal-iso = {ÉLELMISZERVIZSGÁLATI KÖZLEMÉNYEK}, journal = {ÉLELMISZERVIZSGÁLATI KÖZLEMÉNYEK}, volume = {68}, unique-id = {33626117}, issn = {0422-9576}, year = {2022}, eissn = {2676-8704}, pages = {4143-4160}, orcid-numbers = {Kormosné Bugyi, Zsuzsanna/0000-0003-4040-087X; Németh, Renáta/0000-0003-3064-5056; Schall, Eszter/0000-0003-1660-8195; Farkas, Alexandra/0000-0003-4118-1760; Jaksics, Edina/0000-0001-6128-2302; Szentmiklóssy, Marietta/0000-0002-1306-3444} }