@inbook{MTMT:34760945, title = {Grape Wines in Hungarian Context: Production Technologies, Processing, and Health Benefits}, url = {https://m2.mtmt.hu/api/publication/34760945}, author = {Galambos, Ildikó and Ernszt, Ildikó and Marton, Zsuzsanna and Berkesné Rodek, Nóra}, booktitle = {Sustainable and Functional Foods from Plants}, doi = {10.1201/9781003415763-7}, unique-id = {34760945}, year = {2024}, pages = {129-161} } @book{MTMT:34570464, title = {Bevezetés a társadalmi innovációba}, url = {https://m2.mtmt.hu/api/publication/34570464}, isbn = {9789634549994}, author = {Bogdány, Eszter and Máhr, Tivadar and Rentz, Tamás and Berkesné Rodek, Nóra}, doi = {10.1556/9789634549994}, publisher = {Akadémiai Kiadó Zrt.}, unique-id = {34570464}, year = {2024}, orcid-numbers = {Máhr, Tivadar/0000-0001-6452-4071} } @{MTMT:34553251, title = {A körforgásos gazdasági modell alkalmazása a szállodaiparban}, url = {https://m2.mtmt.hu/api/publication/34553251}, author = {Jakab, Bálint and Berkesné Rodek, Nóra and Raffay, Ágnes}, booktitle = {VIII. TURIZMUS ÉS BIZTONSÁG NEMZETKÖZI TUDOMÁNYOS KONFERENCIA ABSZTRAKT KÖTET}, unique-id = {34553251}, abstract = {A körforgásos gazdasági modell célja a gazdasági tevékenyég ökológiai és környezeti hatásainak minimalizálása, amelyhez értékmegőrző, értékmegújító, újra feldolgozó rendszereket hoz létre és működtet, amelyben a gazdaság szereplői – köztük a turizmus (ezen belül is a szállodaipar) – fontos szerepet kapnak. Miért van szükség a körforgásos gazdasági szemléletre a szállodaiparban? A körfor- gásos gazdaságról szóló publikációk korábban a termelőiparágakra összpontosítottak, azonban fontos tisztában lenni azzal, hogy a turizmus és vendéglátás szektor működése szorosan kapcsolódik más termelő ágazatokkal. A turizmus a szolgáltatási ágazatba sorolható, ugyanakkor a nem-megújuló természeti erőforrások óriási mennyiségére és áramlására támaszkodik, amelyet, ha nem kezelnek megfelelően rengeteg negatív hatást maga után vonó ágazattá válhat. Például a turizmus ágazat éves szinten 9%-ot képvisel az Európai Unió vízfelhasználásában, amelyhez nagymértékben a szállodák is hozzájárulnak. Tanulmányunkban azon nemzetközi, ill. hazai szállodai jó gyakorlatokat szeretnénk bemutatni, a körforgásos gazdaság részterületein belül, amelyek már a fenntartha- tóság, illetve a körforgásos gazdaság jegyében kerültek bevezetésre és alkalmazásuk követendő példaként szolgálhat a hasonló területen működő szolgáltatók számára is.}, year = {2024}, pages = {33}, orcid-numbers = {Raffay, Ágnes/0000-0003-1559-8503} } @{MTMT:34250492, title = {5. Grape Wines in Hungarian Context: Production Technologies, Processing, and Health Benefits}, url = {https://m2.mtmt.hu/api/publication/34250492}, author = {Galambos, Ildikó and Ernszt, Ildikó and Marton, Zsuzsanna and Berkesné Rodek, Nóra}, booktitle = {Sustainable and Functional Foods from Plants}, unique-id = {34250492}, year = {2024} } @inproceedings{MTMT:33845527, title = {A Zöld szálloda díj elnyerése és felhasználása}, url = {https://m2.mtmt.hu/api/publication/33845527}, author = {Jakab, Bálint and Berkesné Rodek, Nóra and Raffay, Ágnes}, booktitle = {VII. TURIZMUS ÉS BIZTONSÁG NEMZETKÖZI TUDOMÁNYOS KONFERENCIA TANULMÁNYKÖTET}, unique-id = {33845527}, abstract = {Egészség, biztonság, fenntarthatóság. Ezek azok az igények, amik leginkább meghatározzák a járványhelyzet után lassan éledező szállodaipart. A szállodaipari trendek alapján jól tetten érhető, hogy az átlagos szállóvendéget foglalkoztatja a fenntarthatóság ügye, így az ökológiai lábnyom csökkentését eredményező lehetőségek, például a környezetbarát szállodák iránt egyre fokozódik az érdeklődés. Hazánkban a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) a tevékenységét jó ideje a környezetvédelemre is figyelmet fordítva végzi, az utóbbi években a társadalmi felelősségvállalás ügyét is kiemelt fontossággal kezeli. Az MSZÉSZ 1993-ban indította útjára a környezet védelme érdekében a hazai szállodákat ösztönző tevékenységét. A „Zöld szálloda” minősítés hazánkban a szállodai környezettudatosság legismertebb megjelenési formája. Az első meghirdetés óta közel száz szálloda nyerte el a díj valamely formáját, azonban, a legtöbb egység közülük az elismerést nem használja fel aktív marketingtevékenységében}, year = {2023}, pages = {281-295}, orcid-numbers = {Raffay, Ágnes/0000-0003-1559-8503} } @inbook{MTMT:33827176, title = {Az új EFQM modell megjelenése és a szállodai kiválóság összefüggései}, url = {https://m2.mtmt.hu/api/publication/33827176}, author = {Jakab, Bálint and Berkesné Rodek, Nóra and Raffay, Ágnes}, booktitle = {VI. Turizmus és biztonság nemzetközi tudományos konferencia}, unique-id = {33827176}, abstract = {A szállodai minőségre vonatkozó nemzetközi szabványokat megvizsgálva megállapítható, hogy nincs olyan egységes átfogó szállodaminősítési rendszer, amely a „hard” és a „soft” tényezőket is teljeskörűen vizsgálja, így szükséges és időszerű egy olyan modell létrehozása, amely a humán tényezőket is nagymértékben integrálja az értékelendő, és fejlesztendő területek közé. A modell alapjának az EFQM modellt vettük alapul, amelynek a 2013-as változata általunk átalakításra került már szállodákra specializálva. Megjelent azonban a 2020-as, frissített EFQM modell, amely új megjelenéssel és struktúrával jelentkezik, többek között új tartalmi elemekkel. Tanulmányunk célja bemutatni, hogy miért az EFQM modellt választottuk alapnak, hogyan sikerült a 2013-as modellt átalakítani és a szállodaiparra specializálni, milyen változások történtek az új modellben a „régihez” képest és várhatóan milyen területek fognak megjelenni az újonnan létrehozott modellben.}, year = {2022}, pages = {128-138}, orcid-numbers = {Raffay, Ágnes/0000-0003-1559-8503} } @{MTMT:33566505, title = {Szállodák működése az energiaválság tükrében}, url = {https://m2.mtmt.hu/api/publication/33566505}, author = {Jakab, Bálint and Berkesné Rodek, Nóra and Raffay, Ágnes}, booktitle = {VII. TURIZMUS ÉS BIZTONSÁG NEMZETKÖZI TUDOMÁNYOS KONFERENCIA ABSZTRAKT KÖTETE}, unique-id = {33566505}, abstract = {A folyamatban lévő energiaválság miatt egyre több szálloda kerül a csőd szélére, még most is komoly mértékű étel-, víz- és energiapazarlás jellemzi a szektort. A járványhelyzet után újra fellendült turizmus továbbra is jelentős környezeti hatással bír, az iparág jelenleg a globális CO2 kibocsátás 8%-ért felelős, amely a Sustainable Hospitality Alliance felmérése szerint 2030-ra 45%-kal is emelkedhet. A fenntartható és költséghatékony működés érdekében a következő évtizedben a szállodáknak drasztikus léptékben kell csökkenteniük mind az üvegházhatású gázok (ÜHG) kibocsátását, mind a hulladéktermelést. A hazai gyakorlatban leginkább energiahatékonyságra fókuszáló beruházások születtek (pl. hőszivattyú vásárlás, termálhő felhasználása), viszont az energiafelhasználáson túl keletkező ÜHG kibocsátás kezelésére, a víz visszaforgatására vagy az élelmiszerpazarlás csökkentésére még nem terjedt el megoldás. A tanulmány célja felmérni azt, hogy az energiaárak drasztikus emelkedése következtében a téli időszakban zárva tartó / üzemszünetre kényszerült szállodák, hogyan gondolkodnak a további működésüket illetően, mik azok a folyamatok, amelyeket át tudnak alakítani a körforgásos gazdaság szellemében, így a jövőben biztonságosabban, gazdaságosabban és környezetbarátan tudjanak működni.}, year = {2022}, pages = {50}, orcid-numbers = {Raffay, Ágnes/0000-0003-1559-8503} } @{MTMT:33566498, title = {A Zöld szálloda díj elnyerése és felhasználása}, url = {https://m2.mtmt.hu/api/publication/33566498}, author = {Jakab, Bálint and Berkesné Rodek, Nóra and Raffay, Ágnes}, booktitle = {VII. TURIZMUS ÉS BIZTONSÁG NEMZETKÖZI TUDOMÁNYOS KONFERENCIA ABSZTRAKT KÖTETE}, unique-id = {33566498}, abstract = {Egészség, biztonság, fenntarthatóság. Ezek azok az igények, amik leginkább meghatározzák a járványhelyzet után lassan éledező szállodaipart. A szállodaipari trendek alapján jól tetten érhető, hogy az átlagos szállóvendéget foglalkoztatja a fenntarthatóság ügye, így az ökológiai lábnyom csökkentését eredményező lehetőségek, például a környezetbarát szállodák iránt egyre fokozódik az érdeklődés. Hazánkban a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) a tevékenységét jó ideje a környezetvédelemre is figyelmet fordítva végzi, az utóbbi években a társadalmi felelősségvállalás ügyét is kiemelt fontossággal kezeli. Az MSZÉSZ 1993-ban indította útjára a környezet védelme érdekében a hazai szállodákat ösztönző tevékenységét. A „Zöld szálloda” minősítés hazánkban a szállodai környezettudatosság legismertebb megjelenési formája. Az első meghirdetés óta közel száz szálloda nyerte el a díj valamely formáját, azonban, a legtöbb egység közülük az elismerést nem használja fel aktív marketingtevékenységében.}, year = {2022}, pages = {49}, orcid-numbers = {Raffay, Ágnes/0000-0003-1559-8503} } @inbook{MTMT:33047359, title = {A COVID19 járvány hatása a nemzetközi és hazai szálláshely szolgáltatók működésére}, url = {https://m2.mtmt.hu/api/publication/33047359}, author = {Berkesné Rodek, Nóra and Fehérvári, D}, booktitle = {Turizmusbiztonság, járvány, geopolitika}, unique-id = {33047359}, year = {2022}, pages = {87-99} } @CONFERENCE{MTMT:32912483, title = {The Impact of the COVID-19 on Sustainable Tourism}, url = {https://m2.mtmt.hu/api/publication/32912483}, author = {Berkesné Rodek, Nóra and Jakab, Bálint and Máhr, Tivadar and Fehérvári, Dávid}, booktitle = {Proceedings of the ENTRENOVA - ENTerprise REsearch InNOVAtion Conference}, unique-id = {32912483}, year = {2021}, pages = {529-538}, orcid-numbers = {Máhr, Tivadar/0000-0001-6452-4071} }