TY - JOUR AU - Mihály-Langó, Bernadett AU - Ács, Katalin AU - Berényi, Attila AU - Marótiné Tóth, Klára AU - Táborosiné Ábrahám, Zsuzsanna AU - Gáll , Tibor AU - Ács, Péterné Erika TI - Rheological properties and characterisation of some bioactive components in flours made of different coloured sweet potato (Ipomoea batatas L.) genotypes JF - ACTA ALIMENTARIA: AN INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE J2 - ACTA ALIMENT VL - 52 PY - 2023 IS - 4 SP - 570 EP - 578 PG - 9 SN - 0139-3006 DO - 10.1556/066.2023.00130 UR - https://m2.mtmt.hu/api/publication/34392140 ID - 34392140 AB - The popularity of sweet potatoes in Central Europe has been increasing recently, mainly the high-quality, perfect, fresh tubers are in demand. However, out of class grade tubers could be marketed in dried, grounded form as sweet potato flour. LA - English DB - MTMT ER - TY - CHAP AU - Ács, Katalin AU - Lantos, Csaba AU - Polgár, Annamária AU - Mihály-Langó, Bernadett AU - Békés, Ferenc AU - Pauk, János ED - Mihály-Langó, Bernadett ED - Bona, Lajos ED - Tóth, Beáta ED - Börner, Andreas TI - DEVELOPING SPELT GENOTYPES FOR FUNCTIONAL DIETETIC USAGE: A POSSIBLE SOLUTION FOR FODMAP PROBLEM T2 - Cereal Breeding - Challenges and Opportunities for Global Improvement Book of Abstracts of the Eucarpia Cereals Section Conference PB - Gabonakutató Nonprofit Közhasznú Kft. CY - Szeged SN - 9789637352102 PY - 2023 SP - 58 EP - 58 PG - 1 UR - https://m2.mtmt.hu/api/publication/34173375 ID - 34173375 LA - English DB - MTMT ER - TY - CHAP AU - Lantos, Csaba AU - Békés, Ferenc AU - Ács, Katalin AU - Mihály-Langó, Bernadett AU - Mihály, Róbert AU - Cseuz, László AU - Jancsó, Mihály AU - Székely, Árpád AU - Pauk, János ED - Mihály-Langó, Bernadett ED - Bona, Lajos ED - Tóth, Beáta ED - Börner, Andreas TI - DEVELOPMENT AND APPLICATION OF IN VITRO ANTHER CULTURE IN CEREAL BREEDING OF CR LTD. T2 - Cereal Breeding - Challenges and Opportunities for Global Improvement Book of Abstracts of the Eucarpia Cereals Section Conference PB - Gabonakutató Nonprofit Közhasznú Kft. CY - Szeged SN - 9789637352102 PY - 2023 SP - 35 EP - 35 PG - 1 UR - https://m2.mtmt.hu/api/publication/34173312 ID - 34173312 LA - English DB - MTMT ER - TY - JOUR AU - Roumia, Hala AU - Kókai, Zoltán AU - Mihály-Langó, Bernadett AU - Csajbókné Csobod, Éva AU - Benedek, Csilla TI - Ancient Wheats–A Nutritional and Sensory Analysis Review JF - FOODS J2 - FOODS VL - 12 PY - 2023 IS - 12 PG - 29 SN - 2304-8158 DO - 10.3390/foods12122411 UR - https://m2.mtmt.hu/api/publication/34025745 ID - 34025745 AB - The purpose of this review is to provide a critical evaluation of the nutritional and sensory properties of ancient wheats (spelt, emmer, einkorn, and kamut) and the methods used to analyze them. This paper provides a comprehensive overview of the main analytical methods applied to study the nutritional properties of ancient wheats. According to our findings, protein content was the most commonly studied macronutrient across all types of ancient wheat species. The article notes that einkorn bran showed the highest protein and ash content, which reveals the potential of ancient wheats to be more widely used in food products. Regarding the majority of amino acids in spelt wheat cultivars, the general trend in the data was rather consistent. This review also compares sensory evaluation methods for different wheat products made from ancient wheats, such as bread, pasta, cooked grains, porridge, snacks, and muffins. The various reported methods and panel sizes used prove that ancient wheat products have many potential sensory advantages. Overall, using ancient wheats in wheat products can enhance the nutritional benefits, increase diversity in the food systems, and may be more appealing to consumers looking for something different, thereby contributing to the development of more sustainable and locally based food systems. LA - English DB - MTMT ER - TY - CHAP AU - Lantos, Csaba AU - Békés, Ferenc AU - Ács, Katalin AU - Mihály-Langó, Bernadett AU - Mihály, Róbert AU - Cseuz, László AU - Jancsó, Mihály AU - Székely, Árpád AU - Pauk, János ED - Karsai, Ildikó ED - Pauk, János ED - Veisz, Ottó Bálint ED - Polgár, Zsolt ED - Bóna, Lajos TI - A in vitro portoktenyésztés fejlesztése és alkalmazása Gabonakutató Nonprofit Kft nemesítési programjaiban T2 - XXIX. Növénynemesítési Tudományos Napok PB - MTA Agrártudományi Kutatóközpont CY - Martonvásár SN - 9789638351494 PY - 2023 PG - 1 UR - https://m2.mtmt.hu/api/publication/33881891 ID - 33881891 LA - Hungarian DB - MTMT ER - TY - CHAP AU - Berényi, Attila AU - Óvári, Judit AU - Ács, Péterné Erika AU - Mihály-Langó, Bernadett AU - Matuz, János ED - Dobozi, Réka ED - Mihalkó, József ED - Pappné Sziládi, Katalin TI - A kék szemszínű búza antocianin tartalma és sütőipari minősége T2 - Műszaki, technológiai és gazdasági kihívások a 21. században PB - Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar CY - Szeged SN - 9789633069288 PY - 2023 SP - 11 PG - 1 UR - https://m2.mtmt.hu/api/publication/33741865 ID - 33741865 LA - Hungarian DB - MTMT ER - TY - CHAP AU - Tömösközi, Sándor AU - Jaksics, Edina AU - Kormosné Bugyi, Zsuzsanna AU - Németh, Renáta AU - Schall, Eszter AU - Mihály-Langó, Bernadett AU - Rakszegi, Marianna ED - Rakszegi, Marianna ED - Papageorgiou, Maria ED - M. Rocha, João TI - Screening and use of nutritional and health-related benefits of the minor crops T2 - Developing Sustainable and Health-Promoting Cereals and Pseudocereals PB - Academic Press CY - London SN - 9780323906890 PY - 2023 SP - 57 EP - 85 PG - 29 DO - 10.1016/B978-0-323-90566-4.00013-8 UR - https://m2.mtmt.hu/api/publication/33731339 ID - 33731339 N1 - Research Group of Cereal Science and Food Quality, Department of Applied Biotechnology and Food Science, Faculty of Chemical Technology and Biotechnology, Budapest University of Technology and Economics, Budapest, Hungary Research and Development Department, Cereal Research Non-Profit Ltd, Szeged, Hungary Cereal Breeding Department, Agricultural Institute, Centre for Agricultural Research, Martonvásár, Hungary Export Date: 15 June 2023 LA - English DB - MTMT ER - TY - JOUR AU - Purgel, Szandra AU - Mihály-Langó, Bernadett AU - Pugris, Tamás AU - Bóna, Lajos TI - Tönkölybúza: lehetőség a diverzitás bővítésében JF - AGROFÓRUM EXTRA J2 - AGROFÓRUM EXTRA VL - 94 PY - 2022 SP - 110 EP - 115 PG - 6 SN - 1788-7380 UR - https://m2.mtmt.hu/api/publication/33252464 ID - 33252464 LA - Hungarian DB - MTMT ER - TY - CHAP AU - Purgel, Szandra AU - Bóna, Lajos AU - Fónad, Péter AU - Pugris, Tamás AU - Matuz, János AU - Mihály-Langó, Bernadett ED - Polgár, Zsolt ED - Karsai, Ildikó ED - Bóna, Lajos ED - Matuz, János ED - Taller, János TI - A GK Fehér tönkölybúza hozamának és minőségi paramétereinek vizsgálata konvencionális és ökológiai termesztésben T2 - XXVIII. Növénynemesítési Tudományos Napok PB - Magyar Növénynemesítők Egyesülete CY - Keszthely SN - 9789632699875 PY - 2022 SP - 44 UR - https://m2.mtmt.hu/api/publication/33252452 ID - 33252452 LA - Hungarian DB - MTMT ER - TY - CHAP AU - Mihály-Langó, Bernadett AU - Purgel, Szandra AU - Bóna, Lajos ED - Polgár, Zsolt ED - Karsai, Ildikó ED - Bóna, Lajos ED - Matuz, János ED - Taller, János TI - Összefüggésvizsgálatok szülő-utód generációkban a tritikálé hozama és minőségi paraméterei között T2 - XXVIII. Növénynemesítési Tudományos Napok PB - Magyar Növénynemesítők Egyesülete CY - Keszthely SN - 9789632699875 PY - 2022 SP - 47 UR - https://m2.mtmt.hu/api/publication/33252435 ID - 33252435 LA - Hungarian DB - MTMT ER -