@article{MTMT:34763292, title = {Tájházi örökség, tudás és élmény}, url = {https://m2.mtmt.hu/api/publication/34763292}, author = {Bereczki, Ibolya}, journal-iso = {TÁJHÁZI HÍRLEVÉL}, journal = {TÁJHÁZI HÍRLEVÉL}, volume = {2023}, unique-id = {34763292}, issn = {1785-4873}, year = {2023}, pages = {30-35} } @article{MTMT:34763290, title = {A magyarországi tájházhálózat az építészeti értékek mentésének szolgálatában}, url = {https://m2.mtmt.hu/api/publication/34763290}, author = {Bereczki, Ibolya}, journal-iso = {TÁJHÁZI HÍRLEVÉL}, journal = {TÁJHÁZI HÍRLEVÉL}, volume = {2023}, unique-id = {34763290}, issn = {1785-4873}, year = {2023}, pages = {12-20} } @misc{MTMT:34728722, title = {Tájházi Hírlevél. A Magyarországi Tájházak Szövetségének tájékoztatója 2023.1.}, url = {https://m2.mtmt.hu/api/publication/34728722}, editor = {Bereczki, Ibolya and Hegedűsné, Majnár Márta and Kapitány, Orsolya}, unique-id = {34728722}, year = {2023}, pages = {1-68} } @inbook{MTMT:34728035, title = {A vidéki örökség értékeinek megújítása - Tájházfejlesztési programunk, a Tájházak a közösségért 2008-2009}, url = {https://m2.mtmt.hu/api/publication/34728035}, author = {Bereczki, Ibolya}, booktitle = {Tájházi közösségekkel a tájházakért - 20 éves a Tájházszövetség}, unique-id = {34728035}, year = {2023}, pages = {151-166} } @{MTMT:34728033, title = {20 esztendő a tájházakért}, url = {https://m2.mtmt.hu/api/publication/34728033}, author = {Bereczki, Ibolya}, booktitle = {Tájházi közösségekkel a tájházakért - 20 éves a Tájházszövetség}, unique-id = {34728033}, year = {2023}, pages = {7-10} } @book{MTMT:34728031, title = {Tájházi közösségekkel a tájházakért - 20 éves a Tájházszövetség}, url = {https://m2.mtmt.hu/api/publication/34728031}, editor = {Bereczki, Ibolya and Hegedűsné, Majnár Márta and Kapitány, Orsolya}, publisher = {Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége}, unique-id = {34728031}, year = {2023} } @inbook{MTMT:34492334, title = {Választhatunk-e étlapot? Menzai étlapok, iskolai menük, a gyermek- közétkeztetés lenyomatai az interneten innen és túl}, url = {https://m2.mtmt.hu/api/publication/34492334}, author = {Bereczki, Ibolya}, booktitle = {Menzadimenziók. A gyermek-közétkeztetés társadalmi beágyazottsága}, doi = {10.61380/978-963-567-072-7-07}, unique-id = {34492334}, abstract = {From among the sources on school catering, the study chose menus as the subject of its analysis, focusing on menus in several time periods, including the most recent menus available on the Internet for April 2022. The investigation carried out in the framework of NKFIH research No.128925, called The social embeddedness of children’s public catering. Issues and opportunities, also chose this topic in light of the impact of the 2020–2021 coronavirus pandemic, taking into consideration the framework and impact of the development of diets, raw materials, quantities, kitchen technologies, and flavoring as set out by the 2011 guidelines and then the 2014 legislation. In addition to the menus available on the Internet, it was also possible to get a glimpse of the organizational operation of school catering on the example of the settlement of Alsónémedi. In the case of two schools in Budapest, I analyzed an eight-week menu from 2013 consisting of three meals a day, and for the 2022–2023 school year, a menu also consismeals a day (breakfast, lunch, afternoon snack), reviewing 154 days for the main meals and 39 days for the two snacks. The experiences indicate the most important processes defined in the legislation that affect healthy nutrition, whereas, in the case of other menus available on the Internet but not included in the analysis at this time, the information primarily aimed at parents – which could help in expanding and planning a variety of meals at home – is not comprehensive, and often minimal. At the same time, my most recent and mainly rural experiences show that printed menus, at least for the given calendar week, can be found at public catering locations and/or schools in places accessible to parents. The purpose of this analysis did not cover the monitoring of daily deviations from the menu that became necessary in practice or the increase in food prices in the most recent period. The personal opinions of those involved in public catering on designing the menus could be the subject of a subsequent analysis.}, year = {2023}, pages = {173-200} } @misc{MTMT:33623052, title = {Kell-e nekünk kockaház?. Gondolatok Buczkó József kockaházak Hajdúnánáson című könyve nyomán}, url = {https://m2.mtmt.hu/api/publication/33623052}, author = {Bereczki, Ibolya}, unique-id = {33623052}, year = {2023} } @book{MTMT:33806923, title = {Ház és Ember. A Szabadtéri Néprajzi Múzeum Évkönyve 34.}, url = {https://m2.mtmt.hu/api/publication/33806923}, editor = {Cseri, Miklós and Sári, Zsolt and Bereczki, Ibolya and Nagyné Batári, Zsuzsanna and Szegedy-Kloska, Tamás}, publisher = {Szabadtéri Néprajzi Múzeum}, unique-id = {33806923}, year = {2022}, orcid-numbers = {Sári, Zsolt/0000-0003-2039-6519; Szegedy-Kloska, Tamás/0000-0003-2821-7116} } @article{MTMT:33545799, title = {Kemecsi Lajos: Megőrzött építészet. Könyvismertetés}, url = {https://m2.mtmt.hu/api/publication/33545799}, author = {Bereczki, Ibolya}, journal-iso = {ETHNOGRAPHIA}, journal = {ETHNOGRAPHIA}, volume = {2022}, unique-id = {33545799}, issn = {0014-1798}, year = {2022}, pages = {369-373} }