@article{MTMT:32589803, title = {100 +10 év a felsőfokú élelmiszertudományi oktatás és a kutatás szolgálatában}, url = {https://m2.mtmt.hu/api/publication/32589803}, author = {Tömösközi, Sándor and Lásztity, Radomir and Salgó, András and Vértessy, Beáta (Grolmuszné)}, journal-iso = {MAGY KEM LAP}, journal = {MAGYAR KÉMIKUSOK LAPJA}, volume = {76}, unique-id = {32589803}, issn = {0025-0163}, year = {2021}, eissn = {1588-1199}, pages = {286-292} } @article{MTMT:2698296, title = {Hogyan javíthatja a keményítő és egyéb szénhidrátok kémiai és funkcionális sajátságainak jobb megismerése a búza minőségének megítélését?}, url = {https://m2.mtmt.hu/api/publication/2698296}, author = {Tömösközi, Sándor and Szendi, Szilvia and Bucsella, Blanka and Harasztos, Anna Helga and Hevér, Alina and Lásztity, Radomir}, journal-iso = {ÉLELMISZER TUDOMÁNY TECHNOLÓGIA}, journal = {ÉLELMISZER TUDOMÁNY TECHNOLÓGIA}, volume = {67}, unique-id = {2698296}, issn = {2061-3954}, year = {2013}, pages = {10-14} } @article{MTMT:2692917, title = {Molekuláris gasztronómia-Az élelmiszertudomány új ága vagy egy tudományba öltöztetett szakácskönyv?}, url = {https://m2.mtmt.hu/api/publication/2692917}, author = {Lásztity, Radomir}, journal-iso = {ÉLELMISZER TUDOMÁNY TECHNOLÓGIA}, journal = {ÉLELMISZER TUDOMÁNY TECHNOLÓGIA}, volume = {66}, unique-id = {2692917}, issn = {2061-3954}, year = {2012}, pages = {29-31} } @article{MTMT:2682408, title = {A zab - egy kedvelt takarmány, ritkábban alapélelmiszer és egyre gyakrabban funkcionális élelmiszerek komponense}, url = {https://m2.mtmt.hu/api/publication/2682408}, author = {Lásztity, Radomir}, journal-iso = {ÉLELMISZER TUDOMÁNY TECHNOLÓGIA}, journal = {ÉLELMISZER TUDOMÁNY TECHNOLÓGIA}, volume = {65}, unique-id = {2682408}, issn = {2061-3954}, year = {2011}, pages = {7-11} } @article{MTMT:2663846, title = {Effects of Flour and Protein Preparations from Amaranth and Quinoa Seeds on the Rheological Properties of Wheat-Flour Dough and Bread Crumb}, url = {https://m2.mtmt.hu/api/publication/2663846}, author = {Tömösközi, Sándor and Gyenge, L and Pelceder, A and Abonyi, T and Schonlechner, R and Lásztity, Radomir}, doi = {10.17221/45/2010-cjfs}, journal-iso = {CZECH J FOOD SCI}, journal = {CZECH JOURNAL OF FOOD SCIENCES}, volume = {29}, unique-id = {2663846}, issn = {1212-1800}, abstract = {The effects of amaranth and quinoa flours and protein isolates prepared from amaranth and quinoa seeds on the rheological properties of wheat flour dough and bread were studied using new recording instruments, the micro Z-arm mixer (for dough) and the SMS-Texture analyser (for bread crumb). The addition of 10% amaranth or quinoa flours did not cause significant changes in rheological properties. However, higher additions (20% and 30%) resulted in significant changes in stability, the degree of softening and elasticity. Substitution of wheat flour by amaranth or quinoa flours resulted in an increase of water absorption capacity. A significant reduction of specific volume and an increase of resistance to deformation (firmness) of the crumb of breads prepared from flour mixtures containing high percentages of amaranth or quinoa flours was observed. The addition of protein isolates did not significantly influence the main rheological parameters of dough, and bread crumb.}, keywords = {PRODUCTS; QUALITY; Starch; CHEMICAL-COMPOSITION; CRUENTUS; HYPOCHONDRIACUS; microvalorigraph; baked goods; pseudocereals}, year = {2011}, eissn = {1805-9317}, pages = {109-116} } @misc{MTMT:2684931, title = {Sokszínű, soknyelvű kerület}, url = {https://m2.mtmt.hu/api/publication/2684931}, author = {Lásztity, Radomir}, unique-id = {2684931}, year = {2010}, pages = {11} } @article{MTMT:2682415, title = {Az újjáalakult MTA Élelmiszer-tudományi Komplex Bizottság (MTA-ÉKB) fő célkitűzése: az összehangolt, hatékony kutatómunka segítése}, url = {https://m2.mtmt.hu/api/publication/2682415}, author = {Lásztity, Radomir}, journal-iso = {ÉLELMISZER TUDOMÁNY TECHNOLÓGIA}, journal = {ÉLELMISZER TUDOMÁNY TECHNOLÓGIA}, volume = {64}, unique-id = {2682415}, issn = {2061-3954}, year = {2010}, pages = {1-2} } @article{MTMT:2682412, title = {Természetes antioxidánsok a funkcionális élelmiszerekben és nutraceutikumokban 2. Gabonák, élvezeti szerek}, url = {https://m2.mtmt.hu/api/publication/2682412}, author = {Lásztity, Radomir}, journal-iso = {ÉLELMISZER TUDOMÁNY TECHNOLÓGIA}, journal = {ÉLELMISZER TUDOMÁNY TECHNOLÓGIA}, volume = {64}, unique-id = {2682412}, issn = {2061-3954}, year = {2010}, pages = {1-3} } @article{MTMT:2682411, title = {Élelmiszeranalitika - múlt, jelen, jövő}, url = {https://m2.mtmt.hu/api/publication/2682411}, author = {Lásztity, Radomir}, journal-iso = {ÉLELMISZERVIZSGÁLATI KÖZLEMÉNYEK}, journal = {ÉLELMISZERVIZSGÁLATI KÖZLEMÉNYEK}, volume = {56}, unique-id = {2682411}, issn = {0422-9576}, year = {2010}, eissn = {2676-8704}, pages = {209-218} } @article{MTMT:2682410, title = {Az élelmiszer-biztonság és az egészséges táplálkozás továbbra is kulcsszavak az élelmiszer-tudomány művelői körében : újabb európai kezdeményezések}, url = {https://m2.mtmt.hu/api/publication/2682410}, author = {Salgó, András and Lásztity, Radomir}, journal-iso = {ÉLELMISZER TUDOMÁNY TECHNOLÓGIA}, journal = {ÉLELMISZER TUDOMÁNY TECHNOLÓGIA}, volume = {64}, unique-id = {2682410}, issn = {2061-3954}, year = {2010}, pages = {3-5} }