TY - JOUR AU - Juhászné Tóth, Réka AU - Kiss, Dóra AU - Csapó, János TI - The role of selenium in nutrition and the manufacturing of selenium-enriched milk JF - ACTA UNIVERSITATIS SAPIENTIAE ALIMENTARIA J2 - ACTA UNIV SAP ALIMENTARIA VL - 15 PY - 2022 IS - 1 SP - 84 EP - 93 PG - 10 SN - 1844-7449 DO - 10.2478/ausal-2022-0007 UR - https://m2.mtmt.hu/api/publication/33598536 ID - 33598536 LA - English DB - MTMT ER - TY - BOOK AU - Csapó, János AU - Szabari, M TI - Tej és tejtermékek szerepe a táplálkozásban III. Tejtermékek szerepe a táplálkozásban PB - Szaktudás Kiadó CY - Budapest PY - 2022 SP - 54 SN - 9789635751037 UR - https://m2.mtmt.hu/api/publication/33295942 ID - 33295942 LA - Hungarian DB - MTMT ER - TY - BOOK AU - Csapó, János AU - Szabari, M TI - A tej és tejtermékek szerepe a táplálkozásban II.. Szénhidrátok, vitaminok, enzimek, hormonok, szerves savak TS - Szénhidrátok, vitaminok, enzimek, hormonok, szerves savak PB - Szaktudás Kiadó CY - Budapest PY - 2022 SP - 46 SN - 9789635751020 UR - https://m2.mtmt.hu/api/publication/33295926 ID - 33295926 LA - Hungarian DB - MTMT ER - TY - BOOK AU - Csapó, János AU - Szabari, M TI - A tej és tejtermékek szerepe a táplálkozásban I.. A tej és az anyatej ásványi anyag-, fehérje- és zsírtartalma TS - A tej és az anyatej ásványi anyag-, fehérje- és zsírtartalma PB - Szaktudás Kiadó CY - Budapest PY - 2022 SP - 52 SN - 9789635751013 UR - https://m2.mtmt.hu/api/publication/33295910 ID - 33295910 LA - Hungarian DB - MTMT ER - TY - BOOK AU - Csapó, János TI - Élelmiszer-hamisítás III.. A gabonák, zöldségek és gyümölcsök, valamint zsírok és olajok hamisítása és annak kimutatása TS - A gabonák, zöldségek és gyümölcsök, valamint zsírok és olajok hamisítása és annak kimutatása PB - Szaktudás Kiadó CY - Budapest PY - 2022 SP - 47 SN - 9789635750252 UR - https://m2.mtmt.hu/api/publication/33288866 ID - 33288866 LA - Hungarian DB - MTMT ER - TY - BOOK AU - Csapó, János TI - Élelmiszer-hamisítás II.. A méz, bor és pálinka hamisítása és annak kimutatása TS - A méz, bor és pálinka hamisítása és annak kimutatása PB - Szaktudás Kiadó CY - Budapest PY - 2022 SP - 49 SN - 9786935750245 UR - https://m2.mtmt.hu/api/publication/33288858 ID - 33288858 LA - Hungarian DB - MTMT ER - TY - BOOK AU - Csapó, János TI - Élelmiszer-hamisítás I.. Tej és tejtermékek, hús és hústermékek hamisítása és annak kimutatása TS - Tej és tejtermékek, hús és hústermékek hamisítása és annak kimutatása PB - Szaktudás Kiadó CY - Budapest PY - 2022 SP - 45 SN - 9786935750238 UR - https://m2.mtmt.hu/api/publication/33288856 ID - 33288856 LA - Hungarian DB - MTMT ER - TY - CONF AU - Csapó, János AU - Mezőszentgyörgyi, Dávid AU - Szabari, Miklós AU - Kiss, Dóra AU - Sipos, Péter ED - Majdik, Cornelia TI - A rost és a rezisztens keményítő mennyiségének meghatározása különböző analitikai-kémiai módszerekkel = Determination of the amount of fiber and resistant starch using different analytical-chemical methods T2 - XXVIII. Nemzetközi Vegyészkonferencia = 28th International Conference on Chemistry PB - Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság (EMT) C1 - Kolozsvár T3 - Nemzetközi Vegyészkonferencia, ISSN 1843-6293 PY - 2022 SP - 27 EP - 27 PG - 1 UR - https://m2.mtmt.hu/api/publication/33288665 ID - 33288665 LA - Hungarian DB - MTMT ER - TY - CONF AU - Csapó, János AU - Mezőszentgyörgyi, Dávid AU - Szabari, Miklós AU - Kiss, Dóra AU - Sipos, Péter ED - Majdik, Cornelia TI - A rezisztens keményítő előállítása különböző fizikai módszerekkel = Production of resistant starch by different physical methods T2 - XXVIII. Nemzetközi Vegyészkonferencia = 28th International Conference on Chemistry PB - Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság (EMT) C1 - Kolozsvár T3 - Nemzetközi Vegyészkonferencia, ISSN 1843-6293 PY - 2022 SP - 26 EP - 26 PG - 1 UR - https://m2.mtmt.hu/api/publication/33288657 ID - 33288657 AB - A szénhidrátok –az ember energia szükségletének kielégítése szempontjából –a táplálék legfontosabb komponensei. Emészthető részüknek jelentős szerepe van a szervezet energiaellátásában, a nem emészt-hető részüknek pedig élelmi rostként van sajátos táplálkozási funkciója. Az élelmiszer-feldolgozás során az egyik legfontosabb kérdés, hogy hogyan tudjuk a szénhidrátok technológiai és táplálkozási tulajdon-ságait úgy befolyásolni, hogy azok jobban megfeleljenek a modern diétás igényeknek, különös tekintet-tel az élelmiszerekkel kapcsolatos egészségügyi kérdésekre, a túlsúly, az elhízás és a táplálkozás kap-csolatára. A rezisztens keményítő (RS) előállítása során a fizikai eljárások előnyösebbek a kémiai mód-szereknél, mert sok esetben nincs szükség a technológiába történő nagyobb beavatkozásra, a technológia mérsékelt módosítása ugyanis jelentős változást eredményezhet a keményítő emészthetőségében, táp-lálkozási tulajdonságaiban. Az előadás során a szerzők az élelmiszer-feldolgozás, a RS előállítás fizikai módszereit, az RS táplálkozási és technológiai tulajdonságait, a növényi eredetű élelmiszerek kemé-nyítő-és élelmirost-tartalmát befolyásoló újszerű eredményeket ismertetik. LA - Hungarian DB - MTMT ER - TY - CHAP AU - Csapó, János AU - Némethy, Sándor ED - Bene, Zsuzsanna TI - WINE COUNTERFEITING AND METHODS FOR DETECTING COUNTERFEITING T2 - Tokaj Wine Congress - first International Congress on Sustainable Viticulture and Oenology, Book of abstracts PB - Tokaj-Hegyalja Egyetem CY - Sárospatak SN - 9786156482051 PY - 2022 SP - 50 EP - 50 PG - 1 UR - https://m2.mtmt.hu/api/publication/33288609 ID - 33288609 LA - English DB - MTMT ER -