TY - JOUR AU - Farkas, József AU - Szeitzné Szabó, Mária AU - Mohácsiné Farkas, Csilla TI - Mikotoxinok álarcban - új takarmány- és élelmiszerbiztonsági kihívás? JF - ÉLELMISZERVIZSGÁLATI KÖZLEMÉNYEK J2 - ÉLELMISZERVIZSGÁLATI KÖZLEMÉNYEK VL - 60 PY - 2014 IS - 3 SP - 256 EP - 259 PG - 4 SN - 0422-9576 UR - https://m2.mtmt.hu/api/publication/2886780 ID - 2886780 LA - Hungarian DB - MTMT ER - TY - JOUR AU - Farkas, József AU - Mohácsiné Farkas, Csilla TI - Előrejelző mikrobiológiai modellezés, a kvantitatív mikrobiológiai kockázatbecslés eszköze = Predictive microbiological modeling, a tool of quantitative microbiological risk assessment JF - ÉLELMISZERVIZSGÁLATI KÖZLEMÉNYEK J2 - ÉLELMISZERVIZSGÁLATI KÖZLEMÉNYEK VL - 60 PY - 2014 IS - 4 SP - 317 EP - 325 PG - 9 SN - 0422-9576 UR - https://m2.mtmt.hu/api/publication/2844885 ID - 2844885 LA - English DB - MTMT ER - TY - JOUR AU - Farkas, József AU - Mohácsiné Farkas, Csilla AU - Dalmadi, István TI - Új innovatív módszerek baktériumspórák inaktiválására JF - ÉLELMISZER TUDOMÁNY TECHNOLÓGIA J2 - ÉLELMISZER TUDOMÁNY TECHNOLÓGIA VL - 68 PY - 2014 IS - 4 SP - 3 EP - 6 PG - 4 SN - 2061-3954 UR - https://m2.mtmt.hu/api/publication/2795287 ID - 2795287 LA - Hungarian DB - MTMT ER - TY - GEN AU - Farkas, József AU - Beczner, J TI - Éghajlati övezetünk mediterranizálódásának hatása élelmiszer-biztosnságunkra CY - Gödöllő, Szent István Egyetem PY - 2014 UR - https://m2.mtmt.hu/api/publication/2708635 ID - 2708635 LA - Hungarian DB - MTMT ER - TY - JOUR AU - Farkas, József TI - A XXI. század kihívásai és az élelmiszer-tudomány közeljövője JF - ÉLELMISZER TUDOMÁNY TECHNOLÓGIA J2 - ÉLELMISZER TUDOMÁNY TECHNOLÓGIA VL - 68 PY - 2014 IS - 1 SP - 1 EP - 3 PG - 3 SN - 2061-3954 UR - https://m2.mtmt.hu/api/publication/2708075 ID - 2708075 LA - Hungarian DB - MTMT ER - TY - JOUR AU - Farkas, József TI - A fenntartható vízgazdálkodás élelmiszeripari feladatai a XXI. század kihívásai tükrében JF - ÉLELMISZER TUDOMÁNY TECHNOLÓGIA J2 - ÉLELMISZER TUDOMÁNY TECHNOLÓGIA VL - 68 PY - 2014 IS - 2 SP - 1 EP - 3 PG - 3 SN - 2061-3954 UR - https://m2.mtmt.hu/api/publication/2708066 ID - 2708066 LA - Hungarian DB - MTMT ER - TY - JOUR AU - Farkas, József AU - Mohácsiné Farkas, Csilla TI - Baktériumok kommunikációja és annak élelmiszer-tudományi jelentősége JF - ÉLELMISZERVIZSGÁLATI KÖZLEMÉNYEK J2 - ÉLELMISZERVIZSGÁLATI KÖZLEMÉNYEK VL - 60 PY - 2014 IS - 1 SP - 39 EP - 43 PG - 5 SN - 0422-9576 UR - https://m2.mtmt.hu/api/publication/2708065 ID - 2708065 LA - Hungarian DB - MTMT ER - TY - GEN AU - Farkas, József AU - Dalmadi, István TI - Az élelmiszer-tudomány és -technológia közeljövője a XXI. század kihívásainak tükrében CY - 2014. február 19. PY - 2014 UR - https://m2.mtmt.hu/api/publication/2708062 ID - 2708062 LA - Hungarian DB - MTMT ER - TY - CONF AU - Csernus, Olívia AU - Beczner, Judit AU - Baranyi, József AU - Farkas, József TI - Romlást okozó, potenciálisan toxinképző Aspergillus niger növekedésének modellezése a hőmérsékle t és a vízaktivitás függvényében T2 - 354. Tudományos Kollokvium előadásainak rövid kivonata PY - 2014 SP - 6 UR - https://m2.mtmt.hu/api/publication/2708057 ID - 2708057 LA - Hungarian DB - MTMT ER - TY - JOUR AU - Farkas, József AU - Mohácsiné Farkas, Csilla TI - Clostridium difficile: új élelmiszer-biztonsági veszély? JF - ÉLELMISZERVIZSGÁLATI KÖZLEMÉNYEK J2 - ÉLELMISZERVIZSGÁLATI KÖZLEMÉNYEK VL - 60 PY - 2014 IS - 2 SP - 145 EP - 149 PG - 5 SN - 0422-9576 UR - https://m2.mtmt.hu/api/publication/2708050 ID - 2708050 AB - A Clostridium difficile anaerob spóraképző és polipeptid toxinokat képző baktérium nagy virulenciájú törzsei a bél mikrobiota antibiotikumok okozta károsodása esetén csökkent immunitású egyéneknél életveszélyes vastagbélgyulladást okozhatnak. A C. difficile infekció (CDI) korunkra kiemelkedő jelentőségű kórházi járványügyi problémává vált. A jelen közlemény a közelmúlt releváns szakirodalmából válogatva hívja fel a figyelmet arra a problémára, hogy ez a kórokozó potenciálisan zoonotikus jellegű és élelmiszerekkel is közvetíthető lehet. Bár az élelmiszer okozta CDI-nek nincsenek bizonyított esetei, az utóbbi években a baktérium járványügyi jelentőségű törzseit kisebb-nagyobb gyakorisággal különféle élelmiszerekből is izolálták. A klinikai mikrobiológiai gyakorlatban eredményesen alkalmaznak molekuláris diagnosztikai módszereket. Élelmiszer-biztonsági célokra azonban még sokirányú kutatás és szabványosítható vizsgálati módszerek kidolgozása, elfogadása és alkalmazása szükséges. A Clostridium difficile anaerob spóraképző és polipeptid toxinokat képző baktérium, amely körülbelül az ezredforduló óta kiemelkedő jelentőségű kórházi járványügyi problémává vált hazánkban is (1), (2). Ennek oka az először Észak-Amerikában, majd rövidesen Európában is megjelent, nagy virulenciájú törzseinek az elterjedése. A fertőzés akkor alakul ki, ha a bél „normál” mikrobiotája (3) károsodik, például antibiotikum-használat következtében. A megbetegedés tünetei az enyhe hasmenéstől az életveszélyes „álhártyás vastagbél gyulladásig” (pseudomembranosus colitis-ig) terjednek. Különösen idősebb életkor és legyöngült immunrendszer fontos kockázati tényezői. Az előbbi tapasztalat az elöregedő népességű társadalmakban különösen fontos problémává válik. Ugyanakkor a népesség kisebb-nagyobb hányada a baktérium klinikai tünetektől mentes „hordozója”. A nem toxinogén törzsei is széles körben elterjedtek a természetben. LA - Hungarian DB - MTMT ER -