@article{MTMT:2886780, title = {Mikotoxinok álarcban - új takarmány- és élelmiszerbiztonsági kihívás?}, url = {https://m2.mtmt.hu/api/publication/2886780}, author = {Farkas, József and Szeitzné Szabó, Mária and Mohácsiné Farkas, Csilla}, journal-iso = {ÉLELMISZERVIZSGÁLATI KÖZLEMÉNYEK}, journal = {ÉLELMISZERVIZSGÁLATI KÖZLEMÉNYEK}, volume = {60}, unique-id = {2886780}, issn = {0422-9576}, year = {2014}, eissn = {2676-8704}, pages = {256-259} } @article{MTMT:2844885, title = {Előrejelző mikrobiológiai modellezés, a kvantitatív mikrobiológiai kockázatbecslés eszköze = Predictive microbiological modeling, a tool of quantitative microbiological risk assessment}, url = {https://m2.mtmt.hu/api/publication/2844885}, author = {Farkas, József and Mohácsiné Farkas, Csilla}, journal-iso = {ÉLELMISZERVIZSGÁLATI KÖZLEMÉNYEK}, journal = {ÉLELMISZERVIZSGÁLATI KÖZLEMÉNYEK}, volume = {60}, unique-id = {2844885}, issn = {0422-9576}, year = {2014}, eissn = {2676-8704}, pages = {317-325} } @article{MTMT:2795287, title = {Új innovatív módszerek baktériumspórák inaktiválására}, url = {https://m2.mtmt.hu/api/publication/2795287}, author = {Farkas, József and Mohácsiné Farkas, Csilla and Dalmadi, István}, journal-iso = {ÉLELMISZER TUDOMÁNY TECHNOLÓGIA}, journal = {ÉLELMISZER TUDOMÁNY TECHNOLÓGIA}, volume = {68}, unique-id = {2795287}, issn = {2061-3954}, year = {2014}, pages = {3-6} } @misc{MTMT:2708635, title = {Éghajlati övezetünk mediterranizálódásának hatása élelmiszer-biztosnságunkra}, url = {https://m2.mtmt.hu/api/publication/2708635}, author = {Farkas, József and Beczner, J}, unique-id = {2708635}, year = {2014} } @article{MTMT:2708075, title = {A XXI. század kihívásai és az élelmiszer-tudomány közeljövője}, url = {https://m2.mtmt.hu/api/publication/2708075}, author = {Farkas, József}, journal-iso = {ÉLELMISZER TUDOMÁNY TECHNOLÓGIA}, journal = {ÉLELMISZER TUDOMÁNY TECHNOLÓGIA}, volume = {68}, unique-id = {2708075}, issn = {2061-3954}, year = {2014}, pages = {1-3} } @article{MTMT:2708066, title = {A fenntartható vízgazdálkodás élelmiszeripari feladatai a XXI. század kihívásai tükrében}, url = {https://m2.mtmt.hu/api/publication/2708066}, author = {Farkas, József}, journal-iso = {ÉLELMISZER TUDOMÁNY TECHNOLÓGIA}, journal = {ÉLELMISZER TUDOMÁNY TECHNOLÓGIA}, volume = {68}, unique-id = {2708066}, issn = {2061-3954}, year = {2014}, pages = {1-3} } @article{MTMT:2708065, title = {Baktériumok kommunikációja és annak élelmiszer-tudományi jelentősége}, url = {https://m2.mtmt.hu/api/publication/2708065}, author = {Farkas, József and Mohácsiné Farkas, Csilla}, journal-iso = {ÉLELMISZERVIZSGÁLATI KÖZLEMÉNYEK}, journal = {ÉLELMISZERVIZSGÁLATI KÖZLEMÉNYEK}, volume = {60}, unique-id = {2708065}, issn = {0422-9576}, year = {2014}, eissn = {2676-8704}, pages = {39-43} } @misc{MTMT:2708062, title = {Az élelmiszer-tudomány és -technológia közeljövője a XXI. század kihívásainak tükrében}, url = {https://m2.mtmt.hu/api/publication/2708062}, author = {Farkas, József and Dalmadi, István}, unique-id = {2708062}, year = {2014} } @CONFERENCE{MTMT:2708057, title = {Romlást okozó, potenciálisan toxinképző Aspergillus niger növekedésének modellezése a hőmérsékle t és a vízaktivitás függvényében}, url = {https://m2.mtmt.hu/api/publication/2708057}, author = {Csernus, Olívia and Beczner, Judit and Baranyi, József and Farkas, József}, booktitle = {354. Tudományos Kollokvium előadásainak rövid kivonata}, unique-id = {2708057}, year = {2014}, pages = {6}, orcid-numbers = {Baranyi, József/0000-0001-8360-6021} } @article{MTMT:2708050, title = {Clostridium difficile: új élelmiszer-biztonsági veszély?}, url = {https://m2.mtmt.hu/api/publication/2708050}, author = {Farkas, József and Mohácsiné Farkas, Csilla}, journal-iso = {ÉLELMISZERVIZSGÁLATI KÖZLEMÉNYEK}, journal = {ÉLELMISZERVIZSGÁLATI KÖZLEMÉNYEK}, volume = {60}, unique-id = {2708050}, issn = {0422-9576}, abstract = {A Clostridium difficile anaerob spóraképző és polipeptid toxinokat képző baktérium nagy virulenciájú törzsei a bél mikrobiota antibiotikumok okozta károsodása esetén csökkent immunitású egyéneknél életveszélyes vastagbélgyulladást okozhatnak. A C. difficile infekció (CDI) korunkra kiemelkedő jelentőségű kórházi járványügyi problémává vált. A jelen közlemény a közelmúlt releváns szakirodalmából válogatva hívja fel a figyelmet arra a problémára, hogy ez a kórokozó potenciálisan zoonotikus jellegű és élelmiszerekkel is közvetíthető lehet. Bár az élelmiszer okozta CDI-nek nincsenek bizonyított esetei, az utóbbi években a baktérium járványügyi jelentőségű törzseit kisebb-nagyobb gyakorisággal különféle élelmiszerekből is izolálták. A klinikai mikrobiológiai gyakorlatban eredményesen alkalmaznak molekuláris diagnosztikai módszereket. Élelmiszer-biztonsági célokra azonban még sokirányú kutatás és szabványosítható vizsgálati módszerek kidolgozása, elfogadása és alkalmazása szükséges. A Clostridium difficile anaerob spóraképző és polipeptid toxinokat képző baktérium, amely körülbelül az ezredforduló óta kiemelkedő jelentőségű kórházi járványügyi problémává vált hazánkban is (1), (2). Ennek oka az először Észak-Amerikában, majd rövidesen Európában is megjelent, nagy virulenciájú törzseinek az elterjedése. A fertőzés akkor alakul ki, ha a bél „normál” mikrobiotája (3) károsodik, például antibiotikum-használat következtében. A megbetegedés tünetei az enyhe hasmenéstől az életveszélyes „álhártyás vastagbél gyulladásig” (pseudomembranosus colitis-ig) terjednek. Különösen idősebb életkor és legyöngült immunrendszer fontos kockázati tényezői. Az előbbi tapasztalat az elöregedő népességű társadalmakban különösen fontos problémává válik. Ugyanakkor a népesség kisebb-nagyobb hányada a baktérium klinikai tünetektől mentes „hordozója”. A nem toxinogén törzsei is széles körben elterjedtek a természetben.}, year = {2014}, eissn = {2676-8704}, pages = {145-149} }