TY - JOUR AU - Nagy, Gábor Zsolt AU - Simonné Sarkadi, Livia AU - Szabó, Erzsébet TI - Consumer survey on the consumption of pulses in Hungary JF - JOURNAL OF FOOD AND NUTRITION RESEARCH (SLOVAKIA) J2 - J FOOD NUTRIT RES (SLOVAKIA) VL - 60 PY - 2021 IS - 3 SP - 244 EP - 254 PG - 10 SN - 1336-8672 UR - https://m2.mtmt.hu/api/publication/33559638 ID - 33559638 AB - Pulses are essential multifunctional crops whose biological and nutritional properties play an important role in making our diet “healthier” and improving the sustainability of agroecosystems. The aim of our research was to explore the pulse consumption habits of Hungarians and to map the development possibilities of pulse-based products. An internet-based survey was conducted among Hungarian respondents (n = 1 023). The survey included questions about the frequency of pulse consumption, the intention to increase their consumption, socio-demographic background factors and perceptions, and knowledge of various pulses. Beans, green beans, lentils, red lentils, green peas, yellow peas and chickpeas were selected for detailed evaluation. The results showed that the most purchased products were green peas and dry legumes in their frozen and canned forms. The five favourite ready-made pulse-based dishes were sandwich spreads, croquettes, crackers, bread, croissants, buns and pasta. Based on the survey, we also developed a path model in which nine factors were introduced with exploratory factor analysis. Among Hungarians, consumer habits, the image of pulses and consumer preference were the most important factors in increasing the consumption of pulses. LA - English DB - MTMT ER - TY - JOUR AU - Simonné Sarkadi, Livia AU - Mednyánszky, Zsuzsanna AU - Toldi, Dávid AU - Nagy, Gábor Zsolt AU - Kocsy, Gábor TI - Aminosavak és biogén aminok az élelmiszer-minőség és -biztonság tükrében JF - MAGYAR KÉMIKUSOK LAPJA J2 - MAGY KEM LAP VL - 76 PY - 2021 IS - 5 SP - 139 EP - 143 PG - 5 SN - 0025-0163 UR - https://m2.mtmt.hu/api/publication/32103406 ID - 32103406 N1 - Simonné Sarkadi Livia (2011–) az MKE elnöke. Eredeti közlemény: Magyar Kémikusok Lapja, 73 (11) 351-355 (2018) LA - Hungarian DB - MTMT ER - TY - CHAP AU - Nagy, Gábor Zsolt AU - Simonné Sarkadi, Livia ED - Hungarian, Chemical Society TI - Nutritional role and composition of Hungarian chickpea varieties T2 - II. Young Researchers' International Conference on Chemistry and Chemical Engineering PB - Hungarian Chemical Society CY - Budapest SN - 9789639970786 PY - 2018 SP - 46 EP - 46 PG - 1 UR - https://m2.mtmt.hu/api/publication/30375659 ID - 30375659 LA - English DB - MTMT ER - TY - JOUR AU - Simonné Sarkadi, Livia AU - Mednyánszky, Zsuzsanna AU - Toldi, Dávid AU - Nagy, Gábor Zsolt AU - Kocsy, Gábor TI - Aminosavak és biogén aminok az élelmiszer-minőség és -biztonság tükrében JF - MAGYAR KÉMIKUSOK LAPJA J2 - MAGY KEM LAP VL - 73 PY - 2018 IS - 11 SP - 351 EP - 355 PG - 5 SN - 0025-0163 DO - 10.24364/MKL.2018.11 UR - https://m2.mtmt.hu/api/publication/30314960 ID - 30314960 LA - Hungarian DB - MTMT ER - TY - CHAP AU - Nagy, Gábor Zsolt AU - Szabó, Erzsébet AU - Simonné Sarkadi, Livia ED - Biró, Lajos ED - Gelencsér, Éva ED - Lugasi, Andrea ED - Rurik, Imre TI - Száraz hüvelyesek az élelmezésben – Helyzetkép egy fogyasztói kérdőíves felmérés alapján T2 - Magyar Táplálkozástudományi Társaság XLII. Vándorgyűlés programkönyve PB - Magyar Táplálkozástudományi Társaság CY - Siófok SN - 9786155606045 PY - 2017 SP - 47 PG - 1 UR - https://m2.mtmt.hu/api/publication/3327359 ID - 3327359 LA - Hungarian DB - MTMT ER - TY - JOUR AU - Nagy, Gábor Zsolt AU - Szabó, E AU - Simonné Sarkadi, Livia TI - Konzervtől a humuszig: a csicseriborsó értékei és lehetőségei a magyar fogyasztók szemszögéből JF - KONZERVÚJSÁG J2 - KONZERVÚJSÁG VL - 65 PY - 2017 IS - 3-4 SP - 53 EP - 54 PG - 2 SN - 0866-5125 UR - https://m2.mtmt.hu/api/publication/30605570 ID - 30605570 N1 - Konferencia kezdete: 2017-05-08 Konferencia vége: 2017-05-09 Konferencia helyszíne: Nagykőrös, Magyarország LA - Hungarian DB - MTMT ER - TY - CHAP AU - Nagy, Gábor Zsolt AU - Mednyánszky, Zsuzsanna AU - Simonné Sarkadi, Livia ED - Simonné Sarkadi, Livia TI - Nutritional composition of Hungarian chickpea varieties T2 - XIXth EuroFoodChem Conference PB - Hungarian Chemical Society CY - Budapest SN - 9789639970793 PY - 2017 SP - 218 UR - https://m2.mtmt.hu/api/publication/30607479 ID - 30607479 LA - English DB - MTMT ER - TY - CONF AU - Nagy, Gábor Zsolt AU - Simonné Sarkadi, Livia ED - Gabriela, Nemes ED - Majdik, Cornelia ED - Ance, Silvestru ED - Ciprian, I. RaŁ ED - Niculina, Hđdade ED - Emese, Gál ED - Raluca, Septelean ED - Alexandra, Pop ED - Ana-Maria, Toma ED - Rđzvan, Suteu ED - Virginia, Coman ED - Gábor, Dibó ED - Péter, Huszty ED - Sándor, Kéki ED - Lívia, Simon Sarkadi TI - Nutritional composition of Hungarian chickpea varieties T2 - Young Researchers' International Conference on Chemistry and Chemical Engineering PB - Babes-Bolyai University C1 - Kolozsvár PY - 2016 SP - 5 EP - 5 PG - 1 UR - https://m2.mtmt.hu/api/publication/3075091 ID - 3075091 LA - English DB - MTMT ER - TY - JOUR AU - Nagy, Gábor Zsolt AU - Simonné Sarkadi, Livia TI - Hüvelyesek szerepe az egészséges táplálkozásban JF - ÚJ DIÉTA: A MAGYAR DIETETIKUSOK LAPJA (2001-) J2 - ÚJ DIÉTA (GYŐR) (2001) VL - 25 PY - 2016 IS - 5 SP - 19 EP - 22 PG - 4 SN - 1587-169X UR - https://m2.mtmt.hu/api/publication/3166556 ID - 3166556 LA - Hungarian DB - MTMT ER - TY - CHAP AU - Nagy, Gábor Zsolt AU - Simonné Sarkadi, Livia ED - Biró, Lajos ED - Gelencsér, Éva ED - Lugasi, Andrea ED - Rurik, Imre TI - A csicseriborsó táplálkozás-élettani szempontból fontos összetevőinek vizsgálata T2 - A 60 éves Magyar Táplálkozástudományi Társaság XLI. vándorgyűlése PB - Magyar Táplálkozástudományi Társaság CY - Budapest SN - 9786155606021 PY - 2016 SP - 49 EP - 49 PG - 1 UR - https://m2.mtmt.hu/api/publication/3128684 ID - 3128684 LA - Hungarian DB - MTMT ER - TY - CONF AU - Nagy, Gábor Zsolt AU - Simonné Sarkadi, Livia TI - Hüvelyesek szerepe az egészséges táplálkozásban T2 - II. Big Food Konferencia absztraktkötet PY - 2016 SP - Hüvelyesek szerepe az egészséges táplálkozásban UR - https://m2.mtmt.hu/api/publication/3112155 ID - 3112155 LA - Hungarian DB - MTMT ER - TY - CHAP AU - Nagy, Gábor Zsolt AU - Simonné Sarkadi, Livia ED - Gelencsér, Éva ED - Horváth, Zoltánné ED - Simonné Sarkadi, Livia ED - Rurik, Imre TI - MAGYAR CSICSERIBORSÓ FAJTÁK BIOAKTÍV KOMPONENSEINEK VIZSGÁLATA T2 - Táplálkozástudományi Kutatások című VI. PhD Konferencia PB - Magyar Táplálkozástudományi Társaság CY - Budapest SN - 9786155606014 PY - 2016 SP - 27 EP - 27 PG - 1 UR - https://m2.mtmt.hu/api/publication/3060584 ID - 3060584 LA - Hungarian DB - MTMT ER - TY - GEN AU - Nagy, Gábor Zsolt TI - Csabai Kolbászfesztivál turisztikai hatásainak bemutatása PY - 2015 PG - 57 UR - https://m2.mtmt.hu/api/publication/2887530 ID - 2887530 AB - Magyarországon és a világon a gasztroturizmus egyre népszerűbb turisztikai ággá fejlődött. A gasztroturizmus egy adott terület gasztronómiai értékeinek megismerését célzó helyváltoztatás. Egy olyan turizmusfajta, amelyben legközelebb kerülnek a vendégek és a lakosok egymáshoz. Magyarország jeleskedik a gasztronómiai rendezvények számát tekintve regionális és országos viszonylatban egyaránt. Ezek közül kiemelkedő a békéscsabai székhelyű Csabai Kolbászfesztivál. A fesztivál alapgondolat az volt, hogy Békéscsaba régi időkre visszanyúló hagyományokkal rendelkezik a sertéstenyésztés- és feldolgozás tekintetében, melynek kézzelfogható terméke a csabai kolbász. Ezt a helyi, nagy hagyományokkal rendelkező terméket, készítését és az eseményhez kapcsolható hangulatot, élményt szerették volna megőrizni és népszerűsíteni mind a fiatal generációk, mind a lakosság körében a fesztiválalapítók. A népszerű rendezvény szülőotthona Békéscsaba. Békéscsaba fő turisztikai vonzerejét jelenleg a fesztiválturizmus, a gasztroturizmus és az aktív turizmus adja. Megyeszékhelyként és kistérségi központként központi szerepet tölt be. A város fő imázsképét a csabai kolbász határozza meg, mely összekovácsoló erőként működik a városvezetés és a lakosság között, melynek legszebb példája a kolbászfesztivál. A Csabai Kolbászfesztivál az elmúlt 19 évben sokat fejlődött és a térség meghatározó, Közép-Kelet Európában ismert rendezvénnyé nőtte ki magát. Fontos szerepet tölt be a hungarikummá avatott csabai kolbász népszerűsítésében, a térség turisztikai fejlesztőmunkájában és a jó alapul szolgál a térség településinek együttműködésére. A fesztivál 2014-ben százezer fő feletti látogatót vonzott kolbászgyúró versenyeivel és az ehhez kapcsolódó kísérő programokkal. A csabai rendezvény olyan hagyományokkal és érdekes program összeállítással rendelkezik, amik motiválják az embereket többszöri visszatérésre. A kolbászfesztivál legnagyobb erősségeiként a látogatók a jó hangulatot, a jól megválasztott koncertfellépőket és az érdekes, izgalmas program összeállítást, valamint a rendezvényt egyedivé tevő kolbászgyúró versenyeket emlegetik. A kolbászfesztivál kitörési pontot jelenthet Békéscsaba, Békéscsabai kistérség és Békés megye számára a különböző fesztiválhoz kapcsolódó új attrakciók, programok, új termékek kialakításával és a különböző turisztikai ágakkal való együttműködés keretében. A fesztivál intenzifikáló erejét demonstrálja a Csaba Park projekt is, mely által egy szezonalitástól független, kolbászra épülő turisztikai attrakció jött létre. A Csaba Parkban kialakításra került étterem, vágóhíd és kolbászmúzeum és rendezvényközpont, mely a jövőben a Csabai Kolbászfesztiválnak is helyet adhat. LA - Hungarian DB - MTMT ER - TY - JOUR AU - Csutorás, Csaba AU - K, Rácz AU - Nagy, Gábor Zsolt AU - Szabó-Hudák, Orsolya AU - Rácz, László TI - Large Scale Experiments on the Investigation of the Effect of High Concentrations of Aflatoxin B1 on the Fermentation of Different Wines JF - JOURNAL OF AGRICULTURAL CHEMISTRY AND ENVIRONMENT J2 - JACEN VL - 3 PY - 2014 IS - 2B SP - 41 EP - 47 PG - 7 SN - 2325-7458 DO - 10.4236/jacen.2014.32B007 UR - https://m2.mtmt.hu/api/publication/2595419 ID - 2595419 LA - English DB - MTMT ER - TY - JOUR AU - Nagy, Gábor Zsolt TI - Flow-through functionalized PDMS microfluidic device for sandwich ELISA JF - PÁZMÁNY PÉTER CATHOLIC UNIVERSITY PHD PROCEEDINGS J2 - PÁZMÁNY PÉTER CATHOLIC UNIVERSITY PHD PROCEEDINGS VL - 8 PY - 2013 SP - 51 EP - 54 PG - 4 SN - 1788-9197 UR - https://m2.mtmt.hu/api/publication/2557877 ID - 2557877 LA - English DB - MTMT ER - TY - CHAP AU - Laki, András József AU - Nagy, Gábor Zsolt AU - Iván, Kristóf AU - Fürjes, Péter AU - Jacso, O AU - Fok, E AU - Civera, P ED - IEEE, Staff TI - Integrated microcapillary system for microfluidic parasite analysis T2 - 2013 IEEE Biomedical Circuits and Systems Conference, BioCAS 2013 PB - IEEE CY - Piscataway (NJ) SN - 9781479914715 PY - 2013 SP - 118 EP - 121 PG - 4 DO - 10.1109/BioCAS.2013.6679653 UR - https://m2.mtmt.hu/api/publication/2521516 ID - 2521516 AB - We present the use of a simple microfluidic technique to detect living parasites from veterinarian blood using monolithic polydimethylsiloxane (PDMS) structures. Several blood borne parasites such as dirofilariosis or Lyme disease can be observed by this microcapillary system. Inside this microfluidic device a special flow-through separator structure has been implemented, which contains a cylindrical Active Zone, where the microfilariae or other few micron-size pathogens remain trapped. The center region is partially surrounded by rectangular cross- section shaped microcapillaries. The developed test can be optimized for a specific nematode or pathogen detection by adjusting the capillary width. LA - English DB - MTMT ER - TY - GEN AU - Nagy, Gábor Zsolt TI - Lisztérzékenyek által fogyasztható élelmiszerek gluténszennyezettségének vizsgálata és gluténtartalom mérési módszerek összehasonlítása PY - 2012 SP - 1 EP - 75 PG - 74 UR - https://m2.mtmt.hu/api/publication/2602162 ID - 2602162 AB - A coeliakia egy autoimmun betegség, melyet a búzában, árpában, rozsban, zabban található prolaminok váltanak ki az arra érzékeny egyénekben. A betegség és tünetei műtéti vagy gyógyszeres úton nem szüntethetők meg. Az egyetlen megoldást a egész életen át tartó gluténmentes diéta jelenti, amellyel teljes tünetmentesség érhető el. Az Európai Unió jogszabályt alkotott, melyben meghatározta a lisztérzékenyek számára fogyasztható élelmiszerek gluténtartalmi határértékeit. Ennek értelmében 20 mg/kg gluténtartalom alatt gluténmentesnek, 20-100 mg/kg között nagyon alacsony gluténtartalmúnak nevezhetjük az élelmiszereket. Saját kutatásomban kereskedelmi forgalomban kapható természetesen gluténmentes, különleges táplálkozási célra készült, valamint zabtermékeket vizsgáltam gluténszennyezettség szempontjából. A méréshez két, szendvics ELISA alapokon nyugvó módszert alkalmaztam. Az egyik az Ѡ-gliadin kimutatására alkalmas módszer, a másik pedig a gliadin-epitópok felismerésére alkalmas R5 módszer. A vizsgálat kiterjedt a két módszer összehasonlítására is. A vizsgálat eredményeit több szempont szerint csoportosítottam és értékeltem. Az eredmények azt mutatták, hogy a vizsgált minták mindegyike eltérő mértékben szennyezett gluténnel. A zabtermékek 33%-a, a lisztek 17 %-a, a különleges táplálkozási célra készült gluténmentes élelmiszerek 16 %-a és a biotermékek 33 %-a tartalmazott jogszabályi határértéken (20 mg/kg) felüli gluténszennyeződést. A két módszer összehasonlítása során arra a megállapításra jutottam, hogy a két módszer mérési eredményei eltérnek egymástól. A különbség nem csak számértékbeli eltérést jelent, hanem gluténtartalmi kategóriaváltozást is. A vizsgálat alapján arra a következtetésre jutottam, hogy a kereskedelmi forgalomban kapható természetesen gluténmentes, valamint zabtermékek az aratás, szállítás, feldolgozás során eltérő mértékben szennyeződnek gluténnel. A két mérési módszer eredményei között pedig szignifikáns különbség van. LA - Hungarian DB - MTMT ER - TY - CHAP AU - Varga, Zsuzsa AU - Nagy, Gábor Zsolt AU - Takács, Krisztina ED - Gilingerné Pankotai, Mária ED - Gelencsér, Éva ED - Lugasi, Andrea ED - Horváth, Zoltánné TI - Lisztérzékenyek diétájába illeszthető élelmiszerek, valamint zabkészítmények gluténszennyezettségének vizsgálata T2 - Magyar Táplálkozástudományi Társaság 36. vándorgyűlése. Program, előadás összefoglalók PB - Magyar Táplálkozástudományi Társaság CY - Budapest SN - 9789638810847 PY - 2011 SP - 58 UR - https://m2.mtmt.hu/api/publication/2202959 ID - 2202959 LA - Hungarian DB - MTMT ER - TY - GEN AU - Nagy, Gábor Zsolt TI - A szamóca, mint gyógynövény PY - 2010 SP - 1 EP - 35 PG - 35 UR - https://m2.mtmt.hu/api/publication/2602161 ID - 2602161 AB - A szamócára legjellemzőbb másodlagos metabolitocsoport a fenoloidok csoportja. A fenoliodok bioszintézise a sikimisav útnak nevezett reakciósoron zajlik. Több csoportra bonthatjuk a fenoloidokat: flavonok, flavanok, izoflavonoidok, neoflavonoidok, antocianinok. Ezek mindegyike a növények számára fontos biológiai hatású. Az epidermisz rétegben felhalmozódó flavonoidok az UV-B sugárzás 90%- át is képesek megkötni. Egyes flavonoidok allelopatikus hatásúak, s így gátolják a szomszédos növények csírázását illetve növekedését. Ezeken kívül növekedési inhibitorként, rovarriasztóként is hatnak. A szamócában a legjelentősebb flavonoidok az antocianinok és az ellágsav. Mindkettő nagy mennyiségben van jelen, azonban a különböző szervekben eltérő módon oszlanak meg. Fontos, hogy fajtánként is eltér ezen hatóanyagok mennyisége. A flavonoidok élettani szerepe szerteágazó: immunerősítő, gyulladáscsökkentő hatásúak, gátolják a daganatok növekedését, csökkentik az asztma kialakulásának esélyét. Májvédő, vírus- és baktériumellenes hatásúak. Kedvező hatással vannak a szívre és az érrendszerre, gátolják a vérrög kialakulását, csökkentik a koleszterinszintet. A környezeti stressz, megerőltető munka, nem megfelelő táplálkozás növeli a relatív szabadgyökök termelődését a szervezetünkben, melyek károsan hatnak az egészséges sejtek működésére, károsítják a DNS-t, fehérjéket. A flavonoidok antioxidáns hatásúak, melyek beépítésével a mindennapi étrendbe számos betegség megelőzhető. Egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy az antocianinok védenek a daganatok ellen, javítják az agyműködést és elősegítik a szív egészségét is. Az ellágsav rákellenes hatású. Képes a glükózon keresztül a rákos sejtekhez kapcsolódni, és a hozzájuk való kötődés után apoptotikus módon azokat elpusztítani. Az intakt növények által termelt hatóanyagok laboratóriumi körülmények között, in vitro sejt- és szövettenyészetekben is szintetizálódnak. A szamóca különböző részeiből létrehozott kallusz- és szuszpenziós kultúrák képesek antocianinok termelésére. Ez lehetőséget biztosít az adott hatóanyag nagyobb mennyiségű és évszaktól független előállítására. A kutatások fő célpontjában az adott hatóanyagtartalom növelése áll, melyek kulcsát jelenthetik modern civilizációs betegségek gyógyításának. LA - Hungarian DB - MTMT ER -