Prediction of Antioxidant Capacity of Thiolate–Disulfide Systems Using Species-Specific Basicity Values

Pálla, Tamás [Pálla, Tamás (gyógyszerészi kémia), szerző] Gyógyszerészi Kémiai Intézet (SE / GYTK); Farmakológiai és Gyógyszerkutatás-fejlesztési K... (SE / KSZE); Noszál, Béla [Noszál, Béla (analitikai kémia), szerző] Gyógyszerészi Kémiai Intézet (SE / GYTK); Mirzahosseini, Arash ✉ [Mirzahosseini, Arash (gyógyszerészi kémia), szerző] Gyógyszerészi Kémiai Intézet (SE / GYTK); Farmakológiai és Gyógyszerkutatás-fejlesztési K... (SE / KSZE)

Angol nyelvű Szakcikk (Folyóiratcikk) Tudományos
Megjelent: ANTIOXIDANTS 2076-3921 13 (9) Paper: 1053 , 13 p. 2024
  • SJR Scopus - Food Science: D1
Azonosítók
Támogatások:
  • (TKP2021-EGA-24)
  • (ÚNKP-23-5-SE-1)
The principal reactions that maintain redox homeostasis in living systems are the deprotonation of thiols, followed by the oxidative conversion of the produced thiolates into disulfides, which thus reduce the harmful oxidizing agents. The various biological thiols have different molecule-specific propensities to carry on the co-dependent deprotonation and redox processes. This study utilizes the known correlation between thiolate basicities and oxidizabilities, to quantify antioxidant or reducing capacities and pH-dependences of thiol–disulfide antioxidant systems, as a tool to find adequate molecules against oxidative stress.
Hivatkozás stílusok: IEEEACMAPAChicagoHarvardCSLMásolásNyomtatás
2025-04-27 20:05