Measuring service quality: perceptions of employees in the hotel industry during the Covid19 pandemic in Hungary

Sathawattey, Sadh [Sadh, Sathawattey (The Impact of Imp...), szerző] Gazdaságtudományi Kar (PE); Gyurácz-Németh, Petra [Gyurácz-Németh, Petra (Gazdaság- és jogt...), szerző] Turizmus Intézeti Tanszék (PE / GTK / ÜTI)

Angol nyelvű Szakcikk (Folyóiratcikk) Tudományos
Megjelent: TURIZMUS BULLETIN 1416-9967 1587-0928 24 (2) pp. 4-13 2024
  • X. Földtudományok Osztálya: A
  • Regionális Tudományok Bizottsága: B hazai
  • Gazdaságtudományi Doktori Minősítő Bizottság: D hazai
The focus of this research was to use the SERVQUAL methodology to examine the service quality of Hungarian hotels as perceived by their employees during the Covid19 pandemic. The paper concentrates on employees as internal customers and the crucial role they play in providing quality service. The SERVQUAL 5 dimensions were used to forecast hotel employees’ expectation, perception, and satisfaction. Data were gathered via online survey throughout Hungary, using a modified SERVQUAL questionnaire. The online questionnaires comprised a total of 55 questions which were divided into 3 main parts (Demography, SERVQUAL Expectation and Perception, Employee satisfaction. The responses are all recorded using the 5-point Likert scale. The study investigated both expectation and perception levels of the employees in Hungarian hotel during the pandemic. The results regarding the first hypothesis indicated that there is a gap between employee expectation and perception using the mean analysis in Microsoft Excel. Pearson’s correlation was used to investigate the relationship between employee perception and overall satisfaction. The results related to the second hypothesis also indicated that there is a strong relationship between the employee perception of service quality and the overall satisfaction. This research will provide an extensive understanding of service quality and employee satisfaction within the business process of an outsourced firm during the pandemic, with a primary focus on the Hungarian hotel sector. A kutatás célja, hogy a SERVQUAL módszertan segítségével megvizsgálja a magyarországi szállodák szolgáltatásminőségét, ahogyan azt az alkalmazottak a Covid19-világjárvány idején érzékelték. A kutatás az alkalmazottakra, mint belső ügyfelekre és a minőségi szolgáltatás nyújtásában betöltött döntő szerepükre összpontosít. A SERVQUAL 5 dimenziója került használatra a szállodai alkalmazottak elvárásainak érzékelésére és elégedettségének előrejelzésére. Az adatokat online felmérés útján gyűjtöttük Magyarország egész területén, egy módosított SERVQUAL kérdőív segítségével. Az online kérdőívek összesen 55 kérdésből álltak, amelyek 3 fő részre oszlottak (demográfia, SERVQUAL elvárás és észlelés, dolgozói elégedettség).A válaszokat 5 pontos Likert-skálán rögzítettük. A tanulmány a magyar szállodai alkalmazottak elvárási és észlelési szintjét vizsgálta a pandémia idején. Az első hipotézisre vonatkozó eredmények azt mutatták, hogy az alkalmazottak elvárása és észlelése között különbség van. A munkavállalói percepció és az általános elégedettség kapcsolatának vizsgálatára Pearson korrelációt használtunk. A második hipotézisre vonatkozó eredmények szintén azt mutatták, hogy szoros kapcsolat van a szolgáltatás minőségének munkavállalói észlelése és az általános elégedettség között.
Hivatkozás stílusok: IEEEACMAPAChicagoHarvardCSLMásolásNyomtatás
2025-05-16 17:30