Glass bead system to study mycotoxin production of Aspergillus spp. on corn and rice starches

Inotai, Katalin [Inotai, Katalin (Gyógynövény, Körn...), szerző] Környezetanalitikai Osztály (MATE / KÖTI / AKK); Bata-Vidács, Ildikó ✉ [Batáné Vidács, Ildikó (Élelmiszer-mikrob...), szerző]; Tóth, Ákos [Tóth, Ákos (mikrobiológia), szerző] Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika (SE / AOK / K); Kosztik, Judit [Kosztik, Judit (Mikrobiológia), szerző] Élelmiszertudományi és Borászati Tudásközpont (EKKE / KUTE / KFK); Varga, Mónika [Varga, Mónika (Analitika), szerző] Mikrobiológiai Tanszék (SZTE / TTIK / BI); Szekeres, András [Szekeres, András (Mikrobiológia), szerző] Mikrobiológiai Tanszék (SZTE / TTIK / BI); Nagy, István [Nagy, István (Molekuláris biológia), szerző] Kutatási és Fejlesztési Központ (EKKE / KUTE); Nagy, István [Nagy, István (Genomika, immunol...), szerző] Biokémiai Intézet (HRN SZBK); Központi Laboratóriumok (HRN SZBK); Dobolyi, Csaba [Dobolyi, Csaba (Talajbiológia), szerző] Környezetbiztonsági Tanszék (MATE / AKI); Mörtl, Mária [Mörtl, Mária (Sziliciumorganiku...), szerző] Környezetanalitikai Osztály (MATE / KÖTI / AKK); Székács, András [Székács, András (Környezeti analit...), szerző] Környezetkémiai Csoport (MATE / KÖTI / KÖTT); Kukolya, József [Kukolya, József (Mikrobiológia, él...), szerző]

Angol nyelvű Szakcikk (Folyóiratcikk) Tudományos
Megjelent: APPLIED MICROBIOLOGY AND BIOTECHNOLOGY 0175-7598 1432-0614 108 (1) Paper: 348 , 11 p. 2024
  • SJR Scopus - Applied Microbiology and Biotechnology: Q1
Azonosítók
Támogatások:
  • (NVKP-16–1-2016–0009)
  • (2020–1.1.2-PIACI-KFI-2021–00300)
  • (TKP2021-NVA-22)
  • (2022–2.1.1-NL-2022–00006)
  • (NKFIH-3524–1/2022)
  • (OTKA K116631)
  • (K115690)
  • (KEHOP-3.2.1-15-2021-00037)
Mycotoxin production by aflatoxin B1 (AFB1) -producing Aspergillus flavus Zt41 and sterigmatocystin (ST) -hyperproducer Aspergillus creber 2663 mold strains on corn and rice starch, both of high purity and nearly identical amylose-amylopectin composition, as the only source of carbon, was studied. Scanning electron microscopy revealed average starch particle sizes of 4.54 ± 0.635 µm and 10.9 ± 2.78 µm, corresponding to surface area to volume ratios of 127 1/µm for rice starch and 0.49 1/µm for corn starch. Thus, a 2.5-fold difference in particle size correlated to a larger, 259-fold difference in surface area. To allow starch, a water-absorbing powder, to be used as a sole food source for Aspergillus strains, a special glass bead system was applied. AFB1 production of A. flavus Zt41 was determined to be 437.6 ± 128.4 ng/g and 90.0 ± 44.8 ng/g on rice and corn starch, respectively, while corresponding ST production levels by A. creber 2663 were 72.8 ± 10.0 µg/g and 26.8 ± 11.6 µg/g, indicating 3–fivefold higher mycotoxin levels on rice starch than on corn starch as sole carbon and energy sources.
Hivatkozás stílusok: IEEEACMAPAChicagoHarvardCSLMásolásNyomtatás
2025-03-30 08:58