Metabolic Syndrome and Biotherapeutic Activity of Dairy (Cow and Buffalo) Milk Proteins and Peptides: Fast Food-Induced Obesity Perspective—A Narrative Review

Abdisa, Kenbon Beyene; Szerdahelyi, Emőke [Némethné Szerdahelyi, Emőke (Élelmiszer fehérjék), szerző] Élelmiszertudományi kutatócsoport (MATE / ÉTTI); Molnár, Máté András [Molnár, Máté András (Élelmiszertudomány), szerző] Élelmiszeripari Műveletek és Folyamattervezés T... (MATE / ÉTTI / BFK); Friedrich, László [Friedrich, László Ferenc (Élelmiszerbiztonság), szerző] Állatitermék és Élelmiszertartósítási Technológ... (MATE / ÉTTI / ÉTK); Lakner, Zoltán [Lakner, Zoltán (Agrárökonómia), szerző] Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Vállalati Gazd... (MATE / AGI); Koris, András [Koris, András (Élelmiszeripari m...), szerző] Élelmiszeripari Műveletek és Folyamattervezés T... (MATE / ÉTTI / BFK); Toth, Attila** ✉ [Tóth, Attila (Szív és érrendsze...), szerző] Klinikai Fiziológiai Tanszék (DE / ÁOK / KardI); Nath, Arijit ✉ [Nath, Arijit (Food science, Bio...), szerző] Élelmiszeripari Műveletek és Folyamattervezés T... (MATE / ÉTTI / BFK)

Angol nyelvű Szakcikk (Folyóiratcikk) Tudományos
Megjelent: BIOMOLECULES 2218-273X 2218-273X 14 (4) p. 478 2024
  • SJR Scopus - Biochemistry: Q1
Azonosítók
Metabolic syndrome (MS) is defined by the outcome of interconnected metabolic factors that directly increase the prevalence of obesity and other metabolic diseases. Currently, obesity is considered one of the most relevant topics of discussion because an epidemic heave of the incidence of obesity in both developing and underdeveloped countries has been reached. According to the World Obesity Atlas 2023 report, 38% of the world population are presently either obese or overweight. One of the causes of obesity is an imbalance of energy intake and energy expenditure, where nutritional imbalance due to consumption of high-calorie fast foods play a pivotal role. The dynamic interactions among different risk factors of obesity are highly complex; however, the underpinnings of hyperglycemia and dyslipidemia for obesity incidence are recognized. Fast foods, primarily composed of soluble carbohydrates, non-nutritive artificial sweeteners, saturated fats, and complexes of macronutrients (protein-carbohydrate, starch-lipid, starch-lipid-protein) provide high metabolic calories. Several experimental studies have pointed out that dairy proteins and peptides may modulate the activities of risk factors of obesity. To justify the results precisely, peptides from dairy milk proteins were synthesized under in vitro conditions and their contributions to biomarkers of obesity were assessed. Comprehensive information about the impact of proteins and peptides from dairy milks on fast food-induced obesity is presented in this narrative review article.
Hivatkozás stílusok: IEEEACMAPAChicagoHarvardCSLMásolásNyomtatás
2024-12-10 12:09