Bevezetés: Coeliakia esetén a szigorú gluténmentes diéta mellett nagy jelentőséggel
bír az optimális testösszetétel és a kiegyensúlyozott makro- és mikrotápanyag-tartalmú
étrend. Célkitűzés: Célunk volt felmérni az energia- és tápanyagbevitelt, a testösszetételt
és ezek kapcsolatát felnőtt, coeliakiás betegeknél. Módszer: Kutatásunk során 47,
szövettannal is igazolt coeliakiás beteg (életkor: 36 ± 11,94 év) energia- és tápanyagbevitelét
vizsgáltuk 7 napos táplálkozási-tüneti napló segítségével, a testösszetételt bioimpedancia-analízissel
(InBody 770) mértük. A táplálkozási naplókat a NutriComp Sport 5.10 szoftver segítségével
értékeltük ki. Eredmények: A betegek étrendjének fehérje-, élelmirost-, kalcium- és
telítettzsírsav-tartalma szignifikánsan eltér a referenciaértékektől (p<0,05). A régebben
diagnosztizált és az új nőbetegek csoportja között szignifikáns eltérés mutatkozik
a vázizomtömeg-index tekintetében (új: 7,2 ± 1,2 kg/m2 vs. régi: 8,4 ± 0,8 kg/m2,
p = 0,002). A Spearman-féle rangkorreláció eredménye szerint a testtömegindex és a
hozzáadott cukor energiaszázalékos értéke statisztikailag szignifikáns, pozitív gyenge
korrelációt mutat (ρ(44) = 0,318, p = 0,031). A férfiak testzsírtömege és az étrend
hozzáadott cukortartalma statisztikailag szignifikáns, pozitív közepes kapcsolatot
mutat (ρ(8) = 0,661, p = 0,038). A nők esetében a testzsírtömeg és a rostbevitel negatív
gyenge korrelációt (ρ(33) = –0,344, p = 0,043) jelez. Következtetés: Eredményeink
megerősítik, hogy a coeliakiás betegek tápláltsági állapotát és tápanyagbevitelét
a diagnózis felállítását követően gondosan nyomon kell követni, különösen azoknál,
akiknek a testösszetétele a megjelenéskor nem megfelelő, és/vagy akiknél táplálkozási
rizikó áll fenn.