The Role of Methionine-Rich Diet in Unhealthy Cerebrovascular and Brain Aging: Mechanisms and Implications for Cognitive Impairment

Ungvari, Anna ✉ [Ungvári, Anna Sára (népegészségtan), szerző] Népegészségtani Intézet (SE / AOK / I); Gulej, Rafal*; Csik, Boglarka [Csík, Boglárka (Népegészségtan - ...), szerző]; Mukli, Peter [Mukli, Péter (Élettan, megelőző...), szerző] Népegészségtani Intézet (SE / AOK / I); Transzlációs Medicina Intézet (SE / AOK / I); Doktori Iskola (SE); Negri, Sharon; Tarantini, Stefano [Tarantini, Stefano (népegészségtan, g...), szerző] Népegészségtani Intézet (SE / AOK / I); Doktori Iskola (SE); Yabluchanskiy, Andriy; Benyo, Zoltan [Benyó, Zoltán (Élettan és kóréle...), szerző] Transzlációs Medicina Intézet (SE / AOK / I); ELKH-SE Cerebrovaszkuláris és Neurokognitív Bet... (SE / AOK / I / TMI); Csiszar, Anna [Csiszar, Anna (Orvostudomany), szerző] Transzlációs Medicina Intézet (SE / AOK / I); Doktori Iskola (SE); Ungvari, Zoltan [Ungvári, Zoltán István (Orvostudomány, él...), szerző] Népegészségtani Intézet (SE / AOK / I); Transzlációs Medicina Intézet (SE / AOK / I); Doktori Iskola (SE)

Angol nyelvű Összefoglaló cikk (Folyóiratcikk) Tudományos
Megjelent: NUTRIENTS 2072-6643 15 (21) Paper: 4662 , 30 p. 2023
  • SJR Scopus - Food Science: D1
Azonosítók
Támogatások:
  • (TKP2021-NKTA)
  • Nemzeti Kardiovaszkuláris Laboratórium(RRF-2.3.1-21-2022-00003) Támogató: NKFIH
  • (TKP2021-NKTA-47)
As aging societies in the western world face a growing prevalence of vascular cognitive impairment and Alzheimer’s disease (AD), understanding their underlying causes and associated risk factors becomes increasingly critical. A salient concern in the western dietary context is the high consumption of methionine-rich foods such as red meat. The present review delves into the impact of this methionine-heavy diet and the resultant hyperhomocysteinemia on accelerated cerebrovascular and brain aging, emphasizing their potential roles in cognitive impairment. Through a comprehensive exploration of existing evidence, a link between high methionine intake and hyperhomocysteinemia and oxidative stress, mitochondrial dysfunction, inflammation, and accelerated epigenetic aging is drawn. Moreover, the microvascular determinants of cognitive deterioration, including endothelial dysfunction, reduced cerebral blood flow, microvascular rarefaction, impaired neurovascular coupling, and blood–brain barrier (BBB) disruption, are explored. The mechanisms by which excessive methionine consumption and hyperhomocysteinemia might drive cerebromicrovascular and brain aging processes are elucidated. By presenting an intricate understanding of the relationships among methionine-rich diets, hyperhomocysteinemia, cerebrovascular and brain aging, and cognitive impairment, avenues for future research and potential therapeutic interventions are suggested.
Hivatkozás stílusok: IEEEACMAPAChicagoHarvardCSLMásolásNyomtatás
2025-04-14 07:15