Effect of Chitosan on the Number of Streptococcus mutans in Saliva: A Meta-Analysis and Systematic Review

Róna, Virág [Barabás-Róna, Virág (Fogpótlástan), szerző] Fogpótlástani Klinika (SE / FOK); Transzlációs Medicina Központ (SE / KSZE); Bencze, Bulcsú [Bencze, Bulcsú (Fogpótlástan), szerző] Fogpótlástani Klinika (SE / FOK); Transzlációs Medicina Központ (SE / KSZE); Kelemen, Kata [Kelemen, Kata (Orvostudomány, eg...), szerző] Fogpótlástani Klinika (SE / FOK); Transzlációs Medicina Központ (SE / KSZE); Végh, Dániel [Végh, Dániel (Diabétesz és a sz...), szerző] Fogpótlástani Klinika (SE / FOK); Transzlációs Medicina Központ (SE / KSZE); Tóth, Réka; Kói, Tamás [Kói, Tamás (információelmélet), szerző] Sztochasztika Tanszék (BME / TTK / MI); Transzlációs Medicina Központ (SE / KSZE); Hegyi, Péter [Hegyi, Péter (Gasztroenterológia), szerző] Transzlációs Medicina Intézet (PTE / ÁOK); Transzlációs Medicina Központ (SE / KSZE); Pankreász Betegségek Intézete (SE / AOK / K); Varga, Gábor [Varga, Gábor (Élettan, orálbiol...), szerző] Orálbiológiai Tanszék (SE / FOK); Transzlációs Medicina Központ (SE / KSZE); Rózsa, Noémi Katinka [Rózsa, Noémi Katinka (Gyermekfogászat), szerző] Gyermekfogászati és Fogszabályozási Klinika (SE / FOK); Transzlációs Medicina Központ (SE / KSZE); Géczi, Zoltán ✉ [Géczi, Zoltán (Konzerváló fogász...), szerző] Fogpótlástani Klinika (SE / FOK); Transzlációs Medicina Központ (SE / KSZE)

Angol nyelvű Összefoglaló cikk (Folyóiratcikk) Tudományos
Megjelent: INTERNATIONAL JOURNAL OF MOLECULAR SCIENCES 1661-6596 1422-0067 24 (20) Paper: 15270 , 14 p. 2023
  • SJR Scopus - Inorganic Chemistry: D1
Azonosítók
We conducted a meta-analysis and systematic review to investigate the efficacy of chitosan-containing chewing gums, and to test their inhibitory effects on Streptococcus mutans. The systematic search was performed in three databases (Cochrane Library, EMBASE, and PubMed) and included English-language randomized–controlled trials to compare the efficacy of chitosan in reducing the number of S. mutans. To assess the certainty of evidence, the GRADE tool was used. Mean differences were calculated with a 95% confidence interval for one outcome: bacterial counts in CFU/mL. The protocol of the study was registered on PROSPERO, registration number CRD42022365006. Articles were downloaded (n = 6758) from EMBASE (n = 2255), PubMed (n = 1516), and Cochrane (n = 2987). After the selection process, a total of four articles were included in the qualitative synthesis and three in the quantitative synthesis. Our results show that chitosan reduced the number of bacteria. The difference in mean quantity was −4.68 × 105. The interval of the random-effects model was [−2.15 × 106; 1.21 × 106] and the prediction interval was [1.03 × 107; 9.40 × 106]. The I2 value was 98% (p = 0.35), which indicates a high degree of heterogeneity. Chitosan has some antibacterial effects when used as a component of chewing gum, but further studies are needed. It can be a promising antimicrobial agent for prevention.
Hivatkozás stílusok: IEEEACMAPAChicagoHarvardCSLMásolásNyomtatás
2024-07-17 21:28