Determination of Trace, Micro and Macro Elemental Concentration of Eritrean Honeys

Czipa, Nikolett ✉ [Czipa, Nikolett (Élelmiszertudományok), szerző] Élelmiszertudományi Intézet (DE / MÉK); Kovács, Béla [Kovács, Béla (Mezőgazdasági kémia), szerző] Élelmiszertudományi Intézet (DE / MÉK); Alexa, Loránd [Alexa, Loránd (élelmiszertudomány), szerző] Élelmiszertudományi Intézet (DE / MÉK); Gebreyesus, Mehari

Angol nyelvű Szakcikk (Folyóiratcikk) Tudományos
Megjelent: BIOLOGICAL TRACE ELEMENT RESEARCH 0163-4984 1559-0720 202 (5) pp. 2367-2375 2024
  • SJR Scopus - Inorganic Chemistry: Q1
Szakterületek:
  • Élelmiszertudomány
  • Mezőgazdaság-tudományok
In this study macro, micro and trace elemental concentrations were measured in Eritrean acacia honey samples by Inductively Coupled Plasma Optical Emission Spectrometry (Al, B, C, K, Mg, Na, P and S) and Inductively Coupled Plasma Mass Spectrometry (As, Ba, Cd, Co, Cr, Cu, Fe, Mn, Mo, Ni, Pb, Sr and Zn). The concentration of essential elements in the examined Eritrean acacia honeys decreased in the following order: K > P > Ca > Mg > Fe > Zn > Mn > Cu > Sr > Mo. Independent samples T test was used to determine the statistically verified differences between the two regions, but there was none; however there were remarkable differences among the measured element contents of specific honey samples. Elemental concentrations of Eritrean honeys are influenced by the characteristics of the collecting area (e.g. elevation, agricultural activities, water resources).
Hivatkozás stílusok: IEEEACMAPAChicagoHarvardCSLMásolásNyomtatás
2025-01-25 21:02