Új típusú poliureánok előállítása szacharóz, 1,6-hexametilén diizocianát (HDI) és
epszilon-kaprolakton felhasználásával = Preparation of New Type Polyurethanes Containing
Sucrose,1,6-hexamethylene Diisocyanate (HMDI) and epsilon-Caprolacton
Az előadásban az általunk előállított poliuretánok karakterizálását és lehetséges
felhasználását mutatjuk be. A szintézist két lépésben valósítottuk meg: első lépésben
a prepolimert állítottuk elő, majd a képződött prepolimert szacharózzal térhálósítottuk.
A polimer kémiai szerkezetét MALDI-TOF MS, 1
H-NMR és
IR spektroszkópiával vizsgáltuk. A duzzadási vizsgálatokat különböző oldószerekben
végeztük el. A térhálósűrűség meghatározásához a Flory-Rehner összefüggést alkalmaztuk.
Tapasztalataink alapján a térhálósító
szacharóz mennyiségének növelése csökkentette a térhálósűrűséget, melyet a DMA vizsgálatok
is alátámasztottak. A feszültség-megnyúlás görbéket modelleztük.
In this presentation, we will discuss the preparation, characterization and possible
uses of polyurethanes. A series of different compositions of PUR samples were prepared.
Synthesis of the polymers were
done in two steps: synthesis of the pre-polymer and the network formation. MALDI-TOF
MS, 1
H-NMR and
IR spectroscopy were used for chemical characterization. Swelling experiments of the
polymers were performed with various solvents. Flory-Rehner equation was used for
the determination of crosslink density. We
found that the crosslink density decreased with the increasing sucrose content. Dynamic
mechanical analysis
(DMA) also supported our finding. Furthermore, the stress-strain curves for the PUR
samples were recorded
and modeled. In addition, we also prepared PUR scaffold.