Variation in the Content and Composition of Tocols in a Wheat Population

Tremmel-Bede, Karolina [Tremmel-Bede, Karolina (Növénynemesítés), szerző] Kalászos Gabona Nemesítési Osztály (ATK / MGI); Szentmiklossy, Marietta [Szentmiklóssy, Marietta (Élelmiszer-tudomány), szerző] Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudomán... (BME / VBK); Lampi, Anna-Maija; Piironen, Vieno; Shewry, Peter R.; Vida, Gyula [Vida, Gyula (Kalászos gabona r...), szerző] Kalászos Gabona Nemesítési Osztály (ATK / MGI); Tomoskozi, Sandor [Tömösközi, Sándor (gabonafélék), szerző] Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudomán... (BME / VBK); Karsai, Ildiko [Karsai, Ildikó (Molekuláris genetika), szerző] Molekuláris Nemesítési Osztály (ATK / MGI); Lang, Laszlo [Láng, László (Növénynemesítés, ...), szerző]; Bedo, Zoltan [Bedő, Zoltán (Növénynemesítés, ...), szerző]; Rakszegi, Marianna ✉ [Rakszegi, Marianna (Gabonakémia), szerző] Kalászos Gabona Nemesítési Osztály (ATK / MGI)

Angol nyelvű Szakcikk (Folyóiratcikk) Tudományos
Megjelent: FOODS 2304-8158 2304-8158 11 (9) Paper: 1343 , 14 p. 2022
  • SJR Scopus - Food Science: Q1
Azonosítók
Wheat is a well-known source of B vitamins but also contains significant amounts of vitamin E and related tocols, which have a number of positive health benefits. However, there are no reports on increasing the tocol content of wheat. A prerequisite for increasing the tocol content is the identification of variation in its amount within wheat and related cereals. We therefore determined the tocol content and composition in the grain of 230 recombinant inbred lines (RILs) of a diverse biparental wheat population (Mv Toborzo/Tommi), showing variation in the total content from 13.69 to 45.18 mu g/g d.m. The total content also showed transgressive segregation in the population. The effect of the genotype on the variance components of tocols was studied, and the broad-sense heritability was calculated to be 0.71. The lines were also grouped based on their tocol content and analyzed for their chemical composition and breadmaking quality. The high heritability value and the wide variation found in the total amount indicate that increasing the content of tocols is a possible breeding strategy.
Hivatkozás stílusok: IEEEACMAPAChicagoHarvardCSLMásolásNyomtatás
2022-12-06 23:57