Értékáramlás térkép vs. folyamattérkép? - Mikor melyik vizuális eszközt használjuk a folyamatfejlesztés egyes szakaszaiban?

Fehér, Norbert [Fehér, Norbert (Logisztika, kontr...), szerző] Logisztika és Menedzsment Informatika Tanszék (BGE / GKZ)

Magyar nyelvű Tudományos Szakcikk (Folyóiratcikk)
Megjelent: MAGYAR MINŐSÉG 1416-9576 1789-5510 1789-5502 28 (08-09) pp. 12-24 2019
  • IV. Agrártudományok Osztálya: A
Azonosítók
  • MTMT: 30802294
Szakterületek:
    A lean módszer, valamint a six sigma eljárás látszólag különböző vizuális eszközöket alkalmaz a fejlesztendő üzleti kulcsfolyamat megértésére. A folyamatfejlesztő szakemberek gyakran csak értékáramlás térképet, vagy folyamattérképet készítenek annak függvényében, hogy melyik eljárás mellett kötelezték el magukat. A lean six sigma módszer szerint viszont, amely összekapcsolja a lean sebességet a six sigma minőséggel, hasznos, ha makro szinten az értékáramlás feltérképezésével kezdődik a munka, majd ezt követik a részletes folyamattérképek azokra a lépésekre, ahol jobban meg szeretné érteni a fejlesztő csoport, hogy miért akad el az anyagok, termékek, valamint az információ áramlása, vagy keletkezik hiba és ingadozás a folyamat kimenetében. E cikkben a szerző összefoglalja a két leggyakrabban használt vizuális eszközt a folyamatfejlesztésben és javaslatot tesz miként lehet azokat együttesen alkalmazni kihasználva a különböző nézetből való megközelítés által keletkező szinergiákat.
    Hivatkozás stílusok: IEEEACMAPAChicagoHarvardCSLMásolásNyomtatás
    2022-01-23 22:21