Development and characterization of high-amylose wheat lines

Rakszegi, M ✉ [Rakszegi, Marianna (Gabonakémia), szerző] Kalászos Gabona Nemesítési Osztály (HRN ATK / MGI); Kisgyorgy, BN [Némethné Kisgyörgy, Boglárka (növénynemesítés), szerző] Mezőgazdasági Intézet (HRN ATK); Kiss, T [Kiss, Tibor (növénynemesítés), szerző] Molekuláris Nemesítési Osztály (HRN ATK / MGI); Sestili, F; Lang, L [Láng, László (Növénynemesítés, ...), szerző] Kalászos Gabona Nemesítési Osztály (HRN ATK / MGI); Lafiandra, D; Bedo, Z [Bedő, Zoltán (Növénynemesítés, ...), szerző] Kalászos Gabona Nemesítési Osztály (HRN ATK / MGI)

Angol nyelvű Szakcikk (Folyóiratcikk) Tudományos
Megjelent: STARCH-STARKE 0038-9056 1521-379X 67 (3-4) pp. 247-254 2015
  • SJR Scopus - Food Science: Q2
Azonosítók
Támogatások:
  • HEALTHGRAIN(FP6-514008)
  • (4.2.4. A/2-11-1-2012-0001) Támogató: TÁMOP
Szakterületek:
  • Állattenyésztési és tejtermelési tudomány
  • Egyéb mezőgazdaság-tudományok
  • Egyéb műszaki tudományok és technológiák
  • Kémiai tudományok
A complete SGP null mutant (Sgp‐A1B1D1 null) winter wheat line was crossed with three wheat varieties: ‘Ukrainka’, ‘Lona’ and ‘Solstice’. Three backcrosses (BCs) were carried out and marker assisted selection used to identify lines carrying all the three mutant alleles for each cross. BC3 and BC2xBC2 F3, F4 and F5 lines (2012‐2014) were studied in detail for physical (thousand kernel weight), compositional (protein, gluten, amylose) and starch viscosity properties (rapid visco analyser‐RVA). Ten triple mutant high‐amylose lines (∼40%) were identified among the BC2xBC2 lines, which had high protein content (>14%), low starch content, gluten index, starch viscosity values and thousand kernel weight. Two of these lines had moderately high amylose (∼30%) content, with outstanding gluten quality, but modified starch viscosity properties.
Hivatkozás stílusok: IEEEACMAPAChicagoHarvardCSLMásolásNyomtatás
2025-11-12 16:04