mtmt
Magyar Tudományos Művek Tára
XML
JSON
Átlépés a keresőbe
In English
Idézők
/
Idézések
Exposure of consumers to deoxynivalenol from consumption of white bread in Hungary
Ambrus, Á [Ambrus, Árpád (Analitikai kémia), szerző] Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
;
Szeitzne-Szabó, M [Szeitzné Szabó, Mária (élelmiszertudomány), szerző] Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
;
Zentai, A [Zentai, Andrea (élelmiszerbiztonság), szerző] Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
;
Sali, J [Sali, Judit (élelmiszer-biztonság), szerző] Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
;
Szabó, IJ [Szabó, István (élelmiszertudomány), szerző] Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
Angol nyelvű Szakcikk (Folyóiratcikk) Tudományos
Megjelent:
FOOD ADDITIVES AND CONTAMINANTS PART A - CHEMISTRY ANALYSIS CONTROL EXPOSURE AND RISK ASSESSMENT 1944-0049 1944-0057
28
(2)
pp. 209-217
2011
SJR Scopus - Chemistry (miscellaneous): Q1
Azonosítók
MTMT: 2391160
DOI:
10.1080/19440049.2010.540720
WoS:
000287206700010
Scopus:
79951548994
PubMed:
21253986
Szakterületek:
Általános orvostudomány
Egyéb mezőgazdaság-tudományok
Egyéb műszaki tudományok és technológiák
Egyéb orvostudományok
Klinikai orvostan
In view of the frequent occurrence of mycotoxins in cereals, a study was initiated to assess the exposure of the Hungarian adult population. Consumption data for 1360 individuals, based on a 3-day questionnaire, indicated that white bread accounted for the major intake of cereal-based products. Various cereal products were analysed for 16 mycotoxins by a LC/MS/MS multi-toxin method with LOD of 16 μgkg-1 and LOQ of 50 μgkg-1. Deoxynivalenol (DON) was most frequently detected, but no acetyl-deoxynivalenol was present in detectable concentrations. Consumer exposure was calculated with standard Monte Carlo probabilistic modelling and point estimates, taking into account bread consumption and DON contamination in independently taken wheat flour and wheat grain samples. Over 55% of cases the DON intake were below 15% of the provisional maximum tolerable daily intake (PMTDI) of 1 μg/(kg bw)/day. However, in 5-15% of cases, the intake from bread consumption alone exceeded the PMTDI. Wheat grain data led to the higher percentage. Intakes estimated from both data sets were at or below the acute reference dose (ARfD) of 8 μg/(kg bw)/day in 99.94-99.97% of cases. © 2011 Taylor & Francis.
Idézők (11)
Idézett közlemények (1)
Hivatkozás stílusok:
IEEE
ACM
APA
Chicago
Harvard
CSL
Másolás
Nyomtatás
2024-12-11 01:15
×
Lista exportálása irodalomjegyzékként
Hivatkozás stílusok:
IEEE
ACM
APA
Chicago
Harvard
Nyomtatás
Másolás