mtmt
Magyar Tudományos Művek Tára
XML
JSON
Átlépés a keresőbe
In English
Idézők
/
Idézések
Exposure of consumers to morphine from poppy seeds in Hungary
Zentai, A [Zentai, Andrea (élelmiszerbiztonság), szerző] Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
;
Sali, J [Sali, Judit (élelmiszer-biztonság), szerző] Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
;
Szeitzné-Szabó, M [Szeitzné Szabó, Mária (élelmiszertudomány), szerző] Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
;
Szabó, IJ [Szabó, István (élelmiszertudomány), szerző] Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
;
Ambrus, Á [Ambrus, Árpád (Analitikai kémia), szerző] Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
Angol nyelvű Szakcikk (Folyóiratcikk) Tudományos
Megjelent:
FOOD ADDITIVES AND CONTAMINANTS PART A - CHEMISTRY ANALYSIS CONTROL EXPOSURE AND RISK ASSESSMENT 1944-0049 1944-0057
29
(3)
pp. 403-414
2012
SJR Scopus - Chemistry (miscellaneous): Q1
Azonosítók
MTMT: 2391159
DOI:
10.1080/19440049.2011.636762
WoS:
000301935900009
ResearchGate publ.:
51875143
Scopus:
84857431709
PubMed:
22165856
Szakterületek:
Általános orvostudomány
Egyéb mezőgazdaság-tudományok
Egyéb műszaki tudományok és technológiák
Egyéb orvostudományok
Klinikai orvostan
Poppy seed-containing foods are popular dishes in Hungary and some other Central European countries. The alkaloids of poppy are used in the production of medicines. Poppy seeds used as food may also contain considerable amounts of alkaloids, which raises the question of food safety. Morphine, codeine, thebaine and noscapine concentrations of poppy seed samples from the period 2001-2010 and consumption data from two Hungarian surveys, carried out in 2003 and 2009, were evaluated. Exposure calculations were made for morphine intake by both point estimate and probabilistic methods, and the uncertainty of the calculated values was estimated. The point estimate for the acute consumer exposure, calculated using the 97.5th percentiles of morphine concentration and of poppy seed consumption and taking into account the reduction of morphine content by processing, was 78.64 μg (kg bw) -1 day -1 for adults, and 116.90 μg (kg bw) -1day -1 for children. Based on probabilistic estimations, the 97.5th and 99th percentile exposures ranged between 18.3-25.4 and 25.6-47.4 μg (kg bw) -1day -1 for adults, and between 32.9 and 66.4 μg (kg bw) -1 day -1 for children, respectively. As a no observed effect level (NOEL) had not been established, the significance of exposure could not be assessed. © 2012 Taylor & Francis.
Idézők (8)
Idézett közlemények (3)
Hivatkozás stílusok:
IEEE
ACM
APA
Chicago
Harvard
CSL
Másolás
Nyomtatás
2024-12-11 00:30
×
Lista exportálása irodalomjegyzékként
Hivatkozás stílusok:
IEEE
ACM
APA
Chicago
Harvard
Nyomtatás
Másolás