A szövetkezeti vertikális integráció fejlődése az élelmiszer-gazdaságban

Szabó, GG [Szabó, G. Gábor (Élelmiszer-gazdas...), szerző] Közgazdaságtudományi Intézet (MTA KRTK)

Magyar nyelvű Tudományos Szakcikk (Folyóiratcikk)
Megjelent: KÖZGAZDASÁGI SZEMLE 0023-4346 49 (3) pp. 235-250 2002
  • IV. Agrártudományok Osztálya: A
  • Demográfiai Osztályközi Állandó Bizottság: A hazai
  • Gazdaságtudományi Doktori Minősítő Bizottság: A hazai
  • Nemzetközi és Fejlődéstanulmányok Doktori Bizottság: A hazai
  • Politikatudományi Bizottság: A hazai
  • Regionális Tudományok Bizottsága: A hazai
  • Szociológiai Tudományos Bizottság: A hazai
  • Állam- és Jogtudományi Bizottság: C hazai
Azonosítók
A szerző először a vertikális koordináció különböző változatait veszi sorra, majd pedig - elsősorban a tranzakciós költségek elméletének segítségével - elemzi az élelmiszer-gazdasági szövetkezetek előnyeit, illetve kiemelkedő jelentőségét a vertikális integráció szempontjából. A második részben pedig a hagyományos (piaci ellensúlyozó erő típusú) modellt hasonlítja össze a születőben levő új (vállalkozói) szövetkezeti modellel, megvizsgálva, hogy milyen okok vezettek utóbbi megjelenésére. A tanulmány végén a szerző röviden kitér a szövetkezeti integráció magyarországi esélyeinek elemzésére.
Hivatkozás stílusok: IEEEACMAPAChicagoHarvardCSLMásolásNyomtatás
2021-04-20 09:03